Statueta din filmul "Soimul maltez" a fost vanduta la licitatie cu 4 milioane de dolari

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 15:43
1409 citiri
Statueta din filmul "Soimul maltez" a fost vanduta la licitatie cu 4 milioane de dolari

Statueta prezentata in filmul "Soimul maltez" a fost vanduta cu 4.084.000 de dolari, la o licitatie organizata, luni, la New York.

Licitatia a fost organizata de casa Bonhams, in colaborare cu compania Turner Classic Movies, informeaza hollywoodreporter.com.

Aceasta statueta incrustata cu pietre pretioase, prezentata de personajul jucat de Humphrey Bogart in "Soimul maltez", detectivul privat Sam Spade, ca fiind un fals artistic, este considerata unul dintre cele mai pretioase obiecte de recuzita de film din lume.

Se crede ca statueta a avut ca sursa de inspiratie Kniphausen Hawk, o sculptura ceremoniala realizata pentru George William von Kniphausen, conte al Sfantului Imperiu Roman in 1697. Acea statueta este detinuta in prezent de ducele si ducesa de Devonshire.

Doar doua statuete cu soimi au fost realizate pentru a fi folosite la filmarile de la "Soimul maltez", un film pe care celebrul critic american Roger Ebert il considera unul dintre cele mai bune din istoria cinematografiei. Statueta scoasa la licitatie a fost expusa in diverse muzee, insa nu a facut parte niciodata dintr-o colectie privata.

Cealalta a fost vanduta la licitatie in 1994, pentru suma de 398.500 de dolari, unui colectionar privat.

Statueta reprezinta unul dintre cele mai scumpe obiecte de recuzita de film si televiziune vandute vreodata la licitatie. Pe primele doua locuri in acest top se afla automobilul Batmobile No. 1 din serialul TV "Batman" din anii '60, vandut cu 4,6 milioane de dolari, si automobilul Aston Martin condus de actorul Sean Connery in filmul "Goldfinger" , vandut cu 4,1 milioane de dolari.

O pereche de papuci purtata de Judy Garland in filmul "Vrajitorul din Oz/ The Wizard of Oz" (1939) a fost achizitionata cu 2 milioane de dolari la o licitatie anterioara.

#statueta film Soimul maltez, #licitatie statueta, #licitatie New York , #Licitatii arta