Tablou semnat de Joan Miro, evaluat la 25 mil. euro. Va fi scos la licitatie

Joi, 31 Mai 2012, ora 18:59
4385 citiri
Tablou semnat de Joan Miro, evaluat la 25 mil. euro. Va fi scos la licitatie

Tabloul "Peinture (Etoile Bleue)", realizat de Joao Miro in 1927, va fi scos la vanzare de casa Sotheby's, la Londra, pe 19 iunie. Valoarea estimativa a tabloului este intre 15 si 20 milioane de lire sterline (18 - 25 milioane de euro).

Tabloul, in care domina o culoare de albastru intens, a fost descris de Joan Miro drept "culoarea viselor mele". Organizatorii licitatiei se asteapta ca vanzarea tabloului lui Joan Miro sa stabileasca un nou record la Sotheby's luna viitoare. Albastrul puternic din acest tablou a influentat o serie de pictori, printre care s-au numarat Mark Rothko si Yves Klein.

Joan Miro, un artist catalan nascut in Barcelona in 1893, a considerat peisajul suprarealist "Peinture (Etoile Bleue)" drept o imagine cheie, care incorporeaza simboluri pe care urma sa le foloseasca in mod repetat in anii viitori.

Cand a fost vandut la Paris in anul 2007, "Peinture (Etoile Bleue)" a stabilit un nou record in cadrul licitatiilor, fiind al treilea pret ca valoare platit pentru operele lui Joan Miro (9,5 milioane de lire sterline).

Tabloul "Peinture (Etoile Bleue)" a apartinut colectionarului de arta francez Andre Lefevre, bancher si mare amator de arta din prima jumatate a secolului al XX-lea. In luna decembrie 2007, tabloul a fost vandut pentru suma de 11,6 milioane de euro, la o licitatie organizata in Paris.

Cel mai scump tablou pictat de Joan Miro, "Painting Poem (Le Corps de ma brune)", a stabilit un nou record mondial de pret, in februarie, cand a fost achizitionat cu 16,8 milioane de lire sterline (20,2 milioane de euro) la o licitatie organizata de casa Christie's la Londra, potrivit Mediafax.

"Peinture (Etoile Bleue) este una dintre operele cele mai importante ale lui Miro, marcand tranzitia de la arta figurativa la cea abstracta. Operele lui din acea perioada sunt extrem de moderne, fiind situate in afara timpului si avand o puternica atractie universala", spune Helena Newman, directorul departamentului de arta impresionista si moderna din cadrul Sotheby's.

Pe langa "Peinture (Etoile bleue)", casa Sotheby's va scoate la vanzare pe 19 iunie tablourile "Homme assis" de Pablo Picasso (1972), estimat intre 7,4 si 11 milioane de euro, "Nu bebout" de Pierre Bonnard, "La Seine a Bougival" de Claude Monet, "Terrasse de Meudon" de Paul Signac si alte opere ale unor pictori celebri precum Fernand Leger, Vasili Kandinski si Marc Chagall.

#tablou Joan Miro licitatie, #licitatie tablou Etoile Bleue, #opere Joan Miro licitatie , #Licitatii arta