Tabloul "Les pommes" al lui Cezanne, adjudecat cu 41,6 milioane de dolari

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 08:50
1531 citiri
Tabloul "Les pommes" al lui Cezanne, adjudecat cu 41,6 milioane de dolari

Tabloul "Les pommes" (Merele) al lui Cezanne s-a vandut marti seara cu 41,6 milioane de dolari la o licitatie organizata la New York.

In cadrul aceleiasi licitatii, o panza a lui Fernand Leger, apartinand cantaretei Madonna, a fost adjudecata cu 7,16 milioane de dolari, intreaga suma urmand sa fie destinata educatiei fetelor din tari defavorizate, relateaza AFP.

"Les pommes", tablou pictat in 1889-1890, a fost una din piesele de rezistenta ale licitatiei de arta impresionista si moderna organizate de casa Sotheby's, "una din cele mai perfecte naturi moarte ale lui Cezanne", potrivit lui Charles Moffet, vice-presedinte al departamentului de arta impresionista si moderna de la Sothebys.

Panza era estimata intre 25 si 35 milioane de dolari.

Cealalta piesa de rezistenta a licitatiei, "Amazone" de Amedeo Modigliani, portretul baroanei Marguerite de Hasse de Villers, pictat in 1909, cand artistul nu isi definitivase inca stilul, s-a vandut cu 25,9 millioane de dolari, estimarea fiind intre 20 si 30 milioane.

Tabloul lui Leger, "Trois femmes a la table rouge" (Trei femei la masa rosie), scos la vanzare de Madonna, a depasit estimarea initiala, de 5 milioane de dolari, fiind adjudecat cu peste 7 milioane. Potrivit cantaretei, venitul rezultat din vanzare va fi destinat fundatiei "Ray of Light" pentru finantarea educatiei fetelor din tari ca Afganistan si Pakistan.

Licitatia de marti seara a fost insa departe de euforia de anul trecut inregistrata la vanzarea unei versiuni a "Strigatului" lui Munch, adjudecata cu pretul record de 119,92 milioane de dolari.

Unele lucrari s-au vandut sub pretul estimat, iar altele - printre care un bronz de Rodin si tablouri de Renoir si Munch - au ramas nevandute. Majoritatea din cele 71 de piese scoase la licitatie s-au vandut in limitele preturilor estimate.

#tablou les pommes, #licitatie arta, #licitatie tablou Cezanne , #Licitatii arta