"Tipatul", scos la licitatie pentru 80 de milioane de dolari

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 09:15
3104 citiri
"Tipatul", scos la licitatie pentru 80 de milioane de dolari

O versiune a tabloului "Tipatul" de Edvard Munch va fi scosa la lictatie pe data de 2 mai de catre Casa Sotheby's, pretul estimat al tabloului fiind de 80 de milioane de dolari.

Tabloul, datand din 1895, este detinut de omul de afaceri norvegian Petter Olsen, al carui tata, Thomas, a fost prietenul, vecinul si patronul lui Munch, au anuntat, marti, reprezentantii casei Sotheby's.

Exista patru versiuni ale celebrului tablou, care reprezinta o silueta umana, ce pare ca tipa, tinandu-si mainile in dreptul fetei. Celelalte trei versiuni ale tabloului apartin unor muzee norvegiene.

Simon Shaw, vicepresedintele si directorul departamentului de Arta impresionista si moderna al casei Sotheby's, considera ca acest tablou "este una dintre cele mai importante opere de arta aflate intr-o colectie privata". El afirma ca pretul acestui tablou ar putea depasi suma de 80 de milioane de dolari.

Simon Shaw spune ca "Tipatul" lui Munch este una dintre cel mai usor de recunoscut imagini din cultura populara, fiind intrecuta pe o scala a celebritatii poate doar de "Mona Lisa" lui Leonardo Da Vinci.

Tabloul comunica privitorului anxietatea lui Munch, surprinsa pe dealurile care inconjoara orasul Oslo, iar mesajul pe care il transmite intruchipeaza, in opinia multora, anxietatea si frica existentiala din societatea moderna.

Omul de afaceri Petter Olsen spune ca suma ce va fi incasata din vanzarea tabloului va fi utilizata pentru a construi un muzeu, un centru artistic si un hotel, pe terenurile ce apartin de ferma sa din Norvegia.

#tablou scump, #tablou Munch, #tablou licitat casa Sotheby , #Licitatii arta