Un inel cu valoare sentimentala, al scriitoarei Jane Austen, scos la licitatie la Londra

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 19:34
2094 citiri
Un inel cu valoare sentimentala, al scriitoarei Jane Austen, scos la licitatie la Londra

Un inel din aur cu turcoaz care i-a apartinut celebrei romanciere britanice Jane Austen va fi scos la licitatie pe 10 iulie, la Londra, de casa Sotheby's. Valoarea estimativa a acestui inel este de 25.000 - 37.000 de euro.

Organizarea acestei licitatii este un eveniment important pentru persoanele interesate de Jane Austen (1775 - 1817), care se numara printre cei mai cititi scriitori britanici.

Inelul a fost depus la casa de licitatii chiar de familia scriitoarei, alaturi de un bilet semnat de cumnata acesteia, Eleanor Austen, in noiembrie 1863. Aceasta din urma ii scria nepoatei lui Jane Austen, Caroline, urmatoarele: "Draga mea Caroline, acest inel i-a apartinut odata matusii tale Jane. Mie mi l-a dat matusa ta Casandra, cand a aflat ca m-am logodit cu unchiul tau. Þi-l las mostenire tie. Fii binecuvantata!".

Potrivit specialistului in literatura de la Sotheby's doctorul Gabriel Heaton, descoperirea unui obiect personal al lui Jane Austen, despre care nu se stia anterior, este ceva extrem de rar. "E ceva foarte romantic in asta", a spus el.

Heaton a mai precizat ca se fac multe speculatii privind persoana care i-a daruit inelul romancierei.

"L-am dus la Dublin si l-am aratat oamenilor de acolo si multi spuneau ca probabil i-a fost dat lui Jane de iubitul ei irlandez, Tom Lefroy", a spus Heaton. Lefroy era "prietenul irlandez" despre care Austen ii scria surorii ei Cassandra: "Imagineaza-ti tot ce e mai destrabalat si mai socant in felul in care dansam si stam impreuna".

Despre Lefroy, care nu a fost poate chiar iubitul scriitoarei, desi a existat un flirt, iar ea il placea, potrivit lui Heaton, se crede ca ar fi inspirat-o in crearea personajului Mr. Darcy din "Mandrie si prejudecata".

Pe de alta parte, Heaton crede mai degraba ca inelul, aflat intr-o cutie ce poarta marca unui aurar din Londra, ar fi fost un cadou de la fratele scriitoarei Henry, care era bancher in capitala, deci se afla la locul potrivit si avea si mijloacele necesare pentru a achizitiona bijuteria.

Jane Austen a crescut intr-o mare familie, cu sase frati si o sora - Cassandra Elizabeth -, care, ca si scriitoarea, nu s-a maritat niciodata.

Alaturi de acest inel, in licitatia de pe 10 iulie vor mai fi incluse editii princeps ale unor volume de Austen, inclusiv "Mandrie si prejudecata", estimata tot intre 20.000 si 30.000 de lire sterline.

Romanul "Mandrie si prejudecata", aparut in 1813, a fosst ecranizata de mai multe ori, prima adaptare fiind lansata in anul 1940.

#Jane Austen inel licitatie, #Jane Austen obiecte licitatie , #Licitatii arta