Un plic ce contine un mesaj olograf al lui Mao Zedong, vandut cu peste 1 milion de dolari

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 16:22
1265 citiri
Un plic ce contine un mesaj olograf al lui Mao Zedong, vandut cu peste 1 milion de dolari

Un plic cu un mesaj olograf al dictatorului chinez Mao Zedong, adresat unor oficiali militari chinezi, unul dintre acestia fiind tatal liderului comunist Bo Xilai, a fost adjudecat pentru 6,55 milioane de yuani (1 milion de dolari), la o licitatie desfasurata duminica la Beijing.

Plicul, pe care liderul chinez a scris cu trasaturi groase de penel "In atentia lui Fu Yisheng si a lui Bo Yibo", a fost adjudecat pentru suma de 6,55 milioane de yuani (peste un milion de dolari), a precizat casa de licitatii China Guardian pe site-ul institutiei.

Cu toate acestea, scrisoarea din interiorul plicului nu a fost scoasa la licitatie, din cauza reglementarilor guvernamentale cu privire la corespondenta conducatorilor politici.

Bo Yibo (1908 - 2007) a fost un general de rang inalt care a luptat alaturi de Mao Zedong (1893 - 1976) impotriva japonezilor si apoi impotriva nationalistilor, acesta fiind arestat si torturat cativa ani mai tarziu, in timpul revolutiei culturale.

Dupa moartea lui Mao si ascensiunea la putere a liderului reformist Deng Xiaoping, Bo Yibo a fost reabilitat, devenind unul dintre cei mai puternici oameni din China intre 1980 - 1990, fiind considerat o personalitate "nemuritoare" a Partidului comunist.

"Plicul a fost trimis de Comisia militara populara revolutionara a guvernului central. Este o piesa rara si foarte bine conservata", a aratat China Guardian pe site-ul propriu.

De fapt, aceasta Comisie militara nu a existat decat in primii ani de dupa fondarea Republicii populare, in 1949, si a fost inlocuita de ceea ce se numeste astazi Comisia militara centrala.

Fiul lui Bo Yibo, Bo Xilai, a fost condamnat in septembrie la inchisoare pe viata pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere, dupa ce, in 2012, a cazut in dizgratie.

#mesaj dictator chinez, #licitatie plic Mao Zedong, #licitatie Beijing , #Licitatii arta