Un tablou de Ion Tuculescu, scos la licitatie la Artmark. Vezi pretul de pornire

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 10:37
3590 citiri
Un tablou de Ion Tuculescu, scos la licitatie la Artmark. Vezi pretul de pornire

Tabloul "Papusile, norul si fluturii", estimat la 90.000 - 140.000 de euro, pictat de Ion Tuculescu in 1957, va fi scos la vanzare miercuri, la licitatia de iarna a casei Artmark.

Licitatia organizata de casa Artmark la implinirea a cinci ani de activitate aduce laolalta o impresionanta serie de capodopere ale celor mai valorosi pictori romani: cinci opere de Nicolae Tonitza, patru opere de Theodor Pallady si tot atatea de Dumitru Ghiata, cate trei opere semnate de Gheorghe Petrascu, Ion Tuculescu si Nicolae Darascu, dar si Stefan Caltia, Corneliu Baba si Alexandru Ciucurencu - pentru a enumerat doar cateva dintre vedetele serii de miercuri. In spatiul emblematic al Ateneului Roman, publicul iubitor de arta si colectionarii vor licita pentru mai bine de 200 de loturi, a caror valoare totala depaseste 1,5 milioane de euro.

Seara de miercuri isi propune un traseu de-a lungul a trei secole de istoria artei romanesti, ce parcurge toate marile curente, de la clasicism, simbolism si traditionalism, prin impresionism, postimpresionim, avangarda si expresionism, pana la postmodernism, neoavangarda si contemporana.

Multe dintre operele licitatiei sunt incarcate de substratul autobiografic al artistilor. "Dupa razboi", tablou pictat de Nicolae Tonitza in 1923 (valoare estimativa: 9.000 - 16.000 de euro), se remarca a fi o opera profund expresionista, definitorie pentru creatia artistului in etapa ulterioara Primului Razboi Mondial.

In perioada 1919 - 1924, Tonitza manifesta o preocupare accentuata pentru experienta razboiului, cand, mobilizat si trimis pe front in prima linie, cade prizonier in luptele de la Turtucaia si ajunge in lagarul de la Kardjali. Colegii de suferinta i-au fost timp de aproape doi ani modele pentru cele aproape 1.000 de desene si schite, pe care Tonitza intentiona sa le publice in scopul propagandei pacifiste.

Tema razboiului va ramane in opera sa pana catre anul 1925, zilele petrecute pe front si in lagar marcandu-l puternic si alimentand cu subiecte dramaticele picturi-reportaje, rezultate din observatia directa.

O alta categorie aparte in licitatia de iarna o reprezinta operele cu un parcurs expozitional de exceptie. Tabloul "Papusile, norul si fluturii" (valoare estimativa: 90.000 - 140.000 de euro), pictat de Ion Tuculescu in 1957 si provenind din colectia Ioanei Tuculescu, fiica artistului. Tabloul a participat, in anii 1960, la Bienala de la Venetia, unde Tuculescu a fost primul artist din blocul estic care a fost pe punctul de a obtine marele premiu al evenimentului, la un traseu expozitional prin Oslo, Copenhaga, dar si la faimoasa retrospectiva Ion Tuculescu organizata la Sala Dalles din Bucuresti, in 1965.

Provenienta remarcabila a tablourilor din licitatia de iarna se probeaza in cazul unor opere precum "Interior la Targoviste", a maestrului Gheorghe Petrascu (valoare estimativa: 35.000 - 55.000 de euro). Tabloul, pictat in ultima perioada de creatie a artistului, provine din colectia compozitorului de talie internationala Ion Dumitrescu (1913- 1996), fost elev al lui Alfonso Castaldi si al lui Mihail Jora.

Licitatia de iarna, editie aniversara "Artmark - Dupa 5 ani" se desfasoara miercuri, de la ora 19.00, la Ateneul Roman din Bucuresti.

#licitatie arta, #licitatie tablou Ion Tuculescu, #licitatie de iarna , #Licitatii arta