Vrei un tablou de Matisse? Vezi cat trebuie sa platesti

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 00:00
3271 citiri
Vrei un tablou de Matisse? Vezi cat trebuie sa platesti
"Antibe.Peisaj vazut din interiorul masinii, Henri Matisse

Sezonul sarbatorilor de iarna se apropie cu pasi repezi si licitatiile pot fi ocazia perfecta pentru a gasi cadoul potrivit pentru prietenii tai colectionari sau pentru a-ti imbogati casa cu un obiect de arta deosebit.

Astfel, pentru cine e interesat de literatura si documente vechi, sambata se organizeaza atat la Bruxelles cat si la Lion, doua licitatii de carti vechi, planse de arhitectura, cele mai vechi datand din secolul XVI.

In cadrul licitatiei de la Bruxelles, primeaza schitele in creion si litografiile semnate de artisti flamanzi din secolele XIX, XX dar puteti gasi si carti postale sau pagini scrise la masina de scriitori precum Andre Gide sau Andre Breton.

Tot sambata, casa de licitatie Boisgirard scoate la licitatie, la Nisa, statuete de jad de provenienta asiatica, o colectie de trenuri in miniatura, vase asiatice si tablouri ale scolii italiene de pictura. Cum lotul principal al licitatiei e reprezentat de arta asiatica, cea mai scumpa piesa provine tot de aici: o roba imperiala Laong Pao, din China secolului XIX, estimata la 20.000 de euro.

Roba imperiala Laong Pao, 20.000 de euro

Cea mai interesanta licitatie de duminica, este cea de la Miami, unde Fine Art Auctions expune un lot de sculptura si pictura. Piesele forte ale licitatiei sunt tabloul lui Henri Matisse, "Antibe. Peisaj vazut din interiorul masinii", estimat la 1.500.000 de dolari si panza in ulei, "Von Halbkreis Hinauf", semnata de Kandinsky, cu un pret de pornire de 3 milioane de dolari.

"One Indiana Square", Robert Indiana, 1.500.000 de euro

De asemenea, in cadrul licitatiei puteti achizitiona lucrari ale unor artisti contemporani precum, desene de Tatiana Bruni, evaluate la 1.000-2.000 de dolari dar si lucrari semnate de Robert Indiana, faimos artist modern american, adept al miscarii pop, a carui pictura "One Indiana Square", este estimata la 1.500.000 de dolari.

Licitatiile continua si dupa weekend, la Budapesta avand loc luni o licitatie de Craciun, in cadrul careia vor fi scoase la vanzare in principal, tablouri ale pictorilor unguri din secolul XX, dar si diverse litografii semnate de Marc Chagall, cu preturi de pornire la circa 100 de euro, si diverse statuete de bronz, estimate la 200-300 de euro.

Printre piesele mai deosevite se numara lucrarea "Maria cu pruncul", realizata din 12 piese de ceramica adunate intr-un cadru metalic, estimata la 31.000 de uero cat si "Amantii", ulei pe panza, semnat de Szinyei Merse Pal si estimat la 100.000 de euro.

Marti, casa de licitatie din Budapesta, tot sub titlul "licitatie de Craciun", scoate la vanzare vaze si obiecte decorative, Art Deco si Art Nouveau.

"Amantii", Szinyei Merse Pal, 100.000 de euro.

Pentru cei pasionati de arta din Japonia si China, casa Veritas Art Auctioneers din Lisabona scoate la vanzare un lot de vase japoneze si chinezesti, cu preturi intre 1.000 si 40.000 de euro, covoare chinezesti din lana si bumbac, estimate la 300-400 de euro si diverse obiecte decorative.

Vas "Hu", dinastia Quing, 60.000 de euro

Cea mai interesanta piesa a lotului o reprezinta un vas "Hu", rar, din dinastia Quing, secolul XVIII, cu reliefuri de ramuri cu flori, estimat la 60.000 de euro.

#licitatii arta, #Matisse licitatie, #Kandinsky licitatie, #vas chinezesc , #Licitatii arta