Luvru, cel mai mare muzeu din lume, cauta noi solutii pentru atragerea finantarii

Luni, 25 Martie 2013, ora 10:55
3631 citiri
Luvru, cel mai mare muzeu din lume, cauta noi solutii pentru atragerea finantarii

Muzeul Luvru trebuie sa ramana in continuare orientat catre oameni si sa se adapteze situatiei economice de criza prin solutii inovatoare, apreciaza Henry Loyrette, actualul presedinte al muzeului.

"Luvrul se afla intr-o stare buna. Sunt multumit ca ii las succesorului meu o institutie care functioneaza si echipe remarcabile", spune Loyrette, care nu va mai fi presedintele Luvrului din 14 aprilie, intr-un interviu acordat AFP, citat de Agerpres.

Viitorul presedinte al celui mai mare muzeu din lume (aproape 10 milioane de vizitatori in 2012) urmeaza sa fie ales de seful statului, Francois Hollande, si ministrul Culturii, Aurelie Filipetti.

Intrebat ce isi doreste pentru viitorul muzeului, Loyrette a raspuns: "Ca Luvrul sa nu devina din nou ceea ce a fost in copilaria mea, un muzeu prea putin deschis spre lume. Problema fondurilor este fundamentala. Luvrul va trebui sa gaseasca solutii inovatoare ca sa isi diversifice sursele de finantare, intr-o situatie economica dificila".

"In prezent, statul subventioneaza cu 48% bugetul Luvrului, 52% provenind din resurse proprii si din mecenat", spune presedintele. Muzeul are suficiente resurse pentru finantarea unor lucrari (ameliorarea modului de primire a publicului sub Piramida), dar trebuie "sa caute noi solutii ca sa straluceasca in continuare".

Henri Loyrette, sub presedintia caruia s-au realizat departamentul Artelor Islamului si sectiunea Luvru-Lens (nord), nu va asista de pe aceasta pozitie la deschiderea muzeului Luvru Abu Dhabi. "Regret ca acest proiect nu va fi finalizat cu mine ca presedinte", a spus el. Inaugurarea pentru public este programata sa aiba loc la inceputul lui 2016.

#muzeu luvru, #situatie financiara Luvru, #criza economica cultura , #Muzee