Ministerul Culturii este "total absent" in viata muzeelor, desi "gafaie"

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 17:30
1298 citiri
Ministerul Culturii este "total absent" in viata muzeelor, desi "gafaie"

Fostul consilier in Ministerul Culturii Ileana Craciun a declarat, miercuri, la Targu Mures, ca Ministerul Culturii este "total absent" in viata muzeelor, care, desi "gafaie", se straduiesc sa isi imbogateasca patrimoniul si sa il valorifice.

Fostul consilier in Ministerul Culturii Ileana Craciun a calificat, in deschiderea Conferintei nationale "Realizari si perspective in domeniul pedagogiei muzeale in muzeele cu specific de stiinte ale naturii din Romania", care se desfasoara la Targu Mures, drept "regretabila" lipsa reprezentantilor Ministerului Culturii de la aceasta reuniune.

"Este regretabil ca nici de aceasta data - sau si de aceasta data - exista un mare absent: Ministerul Culturii. Ministerul Culturii nu este prezent, eu nu pot sa vorbesc in numele sau, ca nu mai sunt sub obladuirea sa. Toata viata am fost sub obladuirea meseriei mele, a catedrei, la facultate si a muzeologiei, pe care le-am slujit si m-am straduit sa le slujesc cu credinta - studentii si muzeografii, muzeele au fost gradina mea de flori si am incercat sa le dau fiecaruia atata, cat si cum se cuvenea. Regret. Ce pot sa spun? Sa va mint ce face Ministerul Culturii, care nu este?", a spus Ileana Craciun.

Aceasta a adaugat ca, daca cineva merge la Ministerul Culturii si vorbeste despre un muzeu din tara, reactia este: "Dar ce, acolo, ala e muzeu, e muzeul nostru?".

"Cat priveste prezenta Ministerului Culturii in viata muzeelor, mai ales a muzeelor teritoriale: este total absenta. Imi pare rau ca vin cu negativisme. Dar acesta e adevarul adevarat", a spus Craciun.

Potrivit acesteia, "norocul" este ca la conducerile muzeelor se gasesc "oameni de suflet".

"Aceasta este salvarea, ca muzeele, saracele, gafaie. Gafaie, dar se straduiesc sa-si imbogateasca patrimoniul, sa-l valorifice si sa constituie baza culturii romane", a spus Craciun.

La editia a doua a Conferintei nationale "Realizari si perspective in domeniul pedagogiei muzeale in muzeele cu specific de stiinte ale naturii din Romania" de la Sectia de Stiintele Naturii din cadrul Muzeului Judetean Mures din Targu Mures, care a inceput miercuri, sunt prezenti zeci de academicieni, cadre didactice, cercetatori stiintifici si muzeografi din toata tara. Potrivit organizatorilor, la manifestare au fost invitati si reprezentanti ai Ministerul Culturii, care urmeaza sa soseasca in cursul zilei.

Ileana Craciun a lucrat in Ministerul Culturii timp de peste 30 de ani.

#ministrul culturii, #fost consilier ministru, #muzee Romania , #Muzee