Muzeul Brukenthal din Sibiu inchide patru sectiuni pentru a face economie

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 18:10
2699 citiri
Muzeul Brukenthal din Sibiu inchide patru sectiuni pentru a face economie

Muzeul Brukenthal din Sibiu (capitala culturala europeana in 2007), unul din cele mai celebre din Romania, si-a inchis temporar patru sectiuni pentru a putea "supravietui" dificultatilor financiare, a anuntat marti directorul sau.

"Am hotarat sa reducem drastic consumul de curent electric si, pentru a evita alte mari cheltuieli, am inchis o parte din sectiunile putin frecventate in aceasta perioada a anului", a declarat AFP directorul muzeului, Sabin Luca.

Masura priveste indeosebi muzeul de istorie a farmaciei, sucursala a muzeului Brukenthal, cunoscut pentru sectiunea sa de homeopatie.

Fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann, a locuit si a lucrat la Sibiu ca medic al baronului austriac Samuel Brukenthal. Foarte apreciat de turistii straini, el va putea fi vizitat numai la cerere si in grupuri de minim 10 persoane pana la jumatatea lunii mai.

Sectiunile se vor redeschide cand fluxul de vizitatori se va apropia de maxim

Sectiunea Arme si Trofee de vanatoare, precum si pentru parterul palatului baroc Brukenthal vor functiona in acelasi regim precum muzeul de istorie a farmaciei.

"Cand va incepe sezonul turistic, vom redeschide sectiunile pentru trei-cinci luni, odata cu fluxul maxim de vizitatori, iar apoi vom reveni la acest program de semi-deschidere", a adaugat Sabin Luca, precizand ca este "o masura de economisire si nu de +anti-cultura+". Muzeul a anuntat luni ca nu isi poate plati facturile.

Dupa cateva ore, Ministerul Culturii i-a alocat fonduri suplimentare, a precizat directorul muzeului. "Daca nu suntem prudenti, nu vom supravietui", a subliniat Luca, adaugand ca "este normal sa faci economii in perioada de criza".

Romania, tara membra a Uniunii Europene din 2007, se reface greu dupa doi ani de recesiune (2009-2010). Cel mai vechi muzeu din tara, deschis in 1817, a facut un apel la locuitorii Sibiului si la cei din Transilvania pentru a-l sustine cumparand cadouri cu emblema muzeului sau participand la actiuni de voluntariat.

Muzeul Brukenthal, vizitat anual de 400.000 de persoane, printre care multi straini, adaposteste frumoase colectii de opere flamande, olandeze, italiene si austriece din secolele al XVI-lea - al XVII-lea.

Si alte muzee din Balcani sufera din lipsa acuta de fonduri. In 2012, Muzeul National al Bosniei, creat in secolul al XIX-lea, si-a inchis portile din lipsa de fonduri.

#fonduri muzeu Brukenthal, #inchidere sectiuni Brukenthal, #economii muzee , #Muzee