Noaptea Muzeelor 2014: Ce poti vizita

Sambata, 17 Mai 2014, ora 12:22
1945 citiri
Noaptea Muzeelor 2014: Ce poti vizita

De Noaptea Muzeelor 2014, 33 de institutii - 18 muzee si 15 organizatii culturale sau de educatie din Bucuresti - isi asteapta publicul sambata pana tarziu in noapte la expozitii, concerte, spectacole, proiectii, performance-uri si ateliere interactive.

Pentru Noaptea Muzeelor, bucurestenii isi pot planifica vizita cat mai eficient utilizand hartile tiparite cu organizatiile participante, disponibile la sediile muzeelor in noaptea respectiva sau in format electronic pe site-ul evenimentului, precum si aplicatia pentru telefoanele mobile care se poate descarca de pe AppStore si Google Play.

Traseul intre muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia speciala Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, Noaptea Muzeelor continuand si in 2014 parteneriatul cu MINI.

Agerpres a intcmit o lista cu toate istitutiile deschise in aceasta noapte.

* In acest an, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), cea de-a 10 editie a Noptii Muzeelor va fi dedicata Anului Brancoveanu, prin deschiderea in nocturna a Galeriei de Arta Veche Romaneasca (intrare libera in intervalul orar 19,00-04,30). De-a lungul celor zece sali ale galeriei, o serie de lucrari special selectate compun un traseu care ofera informatii despre arta brancoveneasca, in contextul culturii medievale din Tarile Romane.

Cu acest prilej, la parterul Galeriei Nationale este inaugurata expozitia "Calatori prin manuscris", care aduce in prim-plan un liturghier brancovenesc, cu o bogata decoratie pictata, presupus a fi apartinut chiar voievodului martir.

De la ora 22,00, in curtea muzeului are loc performance-ul "FANTOMA. In memoriam 1914", sustinut de participantii la atelierele de desen organizate in cadrul expozitiei "Otto Dix. O lume in ruine" de catre Goethe-Institut Bucuresti si Fokus pe Germana, coordonate de artistul Hans-Georg Mann.

Tot in curtea muzeului, vizitatorii pot viziona, incepand cu ora 21,00, documentarele transmise de Digi Life "Maiestria hartiei" si "Interviuri cu artisti".

Sambata, 17 mai, in intervalul orar 11,00 - 19,00, vor fi putea fi vizitate cu tarif normal expozitia temporara "Otto Dix - O lume in ruine" (salile Kretzulescu), dar si muzeele-satelit: Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian si Muzeul Theodor Pallady. In acest interval, galeriile permanente ale muzeului sunt inchise.

Intre 19,00 - 4,30 vor putea fi vizitate in regim de gratuitate Galeria de Arta Veche Romaneasca si expozitia Calatori prin manuscris deschisa la parterul Galeriei Nationale, interval orar in care Galeria de Arta Europeana si Galeria de Arta Romaneasca Moderna sunt inchise.

Duminica, 18 mai, intre 11,00 - 19,00: in cadrul Zilei Internationale a Muzeelor vor putea fi vizitate in regim de gratuitate expozitia temporara "Otto Dix - O lume in ruine" (salile Kretzulescu), dar si muzeele-satelit. In acest interval de vizitare, galeriile permanente ale muzeului sunt inchise.

* Sub genericul "Haina il face pe om. Sase secole de istorie vestimentara", Muzeul National de Istorie a Romaniei invita publicul la un program divers, cu ocazia Noptii Muzeelor, urmand a avea loc activitati precum: ateliere de creatie si educatie muzeala; reconstituiri istorico-militare; parada in costume de epoca; spectacole de muzica, teatru si dans; vizitarea expozitiilor permanente "Tezaur Istoric", "Lapidarium - Copia Columnei lui Traian"; vizitarea expozitiilor temporare "Haina il face pe om. Sase secole de istorie vestimentara", ca si "Exponatul lunii - Arborele genealogic al tuturor statelor Europei si al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali".

Intregul eveniment va avea in centru expozitia temporara cu acelasi nume. Programul Noptii Muzeelor incepe la MNIR sambata, 17 mai, ora 16,00, si se termina duminica, 18 mai, ora 2,00.

Pe langa programul artistic al evenimentului, MNIR se alatura proiectului Kaleidoscope, o aplicatie pentru smartphone (MobilActif), care poate fi descarcata si utilizata gratuit de catre vizitatori in vederea realizarii unor autoportrete in interiorul muzeului, inspirate de patrimoniul acestuia (MuseumSelfie). Fotografiile se trimit apoi prin intermediul aplicatiei catre o baza de date, urmand sa fie proiectate, pe durata desfasurarii Noptii Muzeelor, in toate muzeele din Europa inscrise in proiect.

A doua zi, duminica, 18 mai, programul de vizitare a muzeului este cuprins in intervalul orar 13,00 - 18,00, accesul fiind gratuit, cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor.

* Muzeul National al Literaturii Romane a pregatit 'Maratonul de Poezie si Jazz' iar la Muzeul National 'George Enescu' se vor auzi concerte in noapte, sub genericul 'Muzele de la muzeu'. Muzeul National de Arta Contemporana invita publicul in doua spatii diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expozitii temporare, si la Sala Dalles, unde se desfasoara targul de bijuterie contemporana Autor.

* La Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc va canta Fanfara pompierilor militari bucuresteni si vor fi prezentate cateva masini de interventie moderne impreuna cu echipaje complete.

* Dupa vizitarea expozitiei "Sarkis - La celalalt capat al curcubeului. Din zori la asfintit" (care are un pandant si la MNAC) la Muzeul National al Taranului Roman, seara se incheie cu un concert A.G. Weinberger, eveniment organizat in parteneriat cu RNMR. La MNTR vor putea fi vizitate Sala Irina Nicolau, Sala Foaier si expozitia permanenta, lucrarile, instalate in trei spatii ale muzeului, punand in discutie perceptia deopotriva melancolica si ludica a copilariei in diferite culturi si imobilitatea lumii materiale atunci cand fiinta dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare romanesti propus de Horia Bernea ca oglinda revelatoare.

Expozitia permanenta va fi deschisa, cu intrare libera, in intervalul 18,00 - 20,00 iar expozitia temporara "Sarkis - La celalalt capat al curcubeului..." va putea fi vizitata pana la miezul noptii, in Salile Irina Nicolau si Foaier.

De asemenea, intre orele 18,00 si 24,00, in curtea interioara oaspetii vor putea targui din Piata Taraneasca, tot aici, intre orele 18,00 si 20,00, fiind programate demonstratii de mestesuguri traditionale: tesuturi la razboi; olarit la roata; cioplitor in lemn; pictura icoane pe sticla; incondeiere de oua.

Tot la MNTR, Digi World isi asteapta fanii la Muzeul Taranului cu o serie de filme documentare.

* Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" organizeaza "Dupa-amiaza muzeului" cu spectacole de muzica si joc popular romanesc, targul mesterilor populari, expozitii si ateliere de creatie. In plus, vizitatorii sunt invitati sa il redescopere pe Lucian Blaga, in cadrul programului Mari personalitati.

Membrii Tarafului Cleante aduc in fata publicului muzica nemuritoare a Bucurestiului de altadata invitand publicul intr-o calatorie imaginara, intr-o lume plina de carciumioare cochete, duduite elegante si mon cheri manierati.

Vizitatorii pot participa la ateliere de creatie de olarit si icoane pe sticla, la un ghidaj tematic cu scopul de a descoperi instalatiile de tehnica populara din Muzeul Satului si pot achizitiona diverse produse traditionale si cosmetica bio.

* Vizitarea gratuita a expunerii permanente si a expozitiei temporare "Vacaresti: descoperirea unui Parc Natural Urban", lansarea traseului alternativ de vizitare "Istoria lumii vii in 10 exponate", proiectii video si interceptarea liliecilor din gradina institutiei se numara printre ofertele Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" pentru Noaptea Muzeelor.

Programul institutiei va incepe la ora 19,00 si se va termina duminica, la ora 3,00. Sambata, in intervalul orar 10,00 - 19,00, muzeul fiind inchis. In intervalul 19,00 - 3,00 va putea fi vizitata gratuit expunerea permanenta. Tot de la ora 19,00 va fi lansat traseul alternativ de vizitare a Muzeului, intitulat "Istoria lumii vii in 10 exponate".

Speciile prezentate sunt marcate prin panouri informative, cu date despre biologia, ecologia, distributia si statutul de ocrotire a speciilor respective, cu o ilustratie bogata.

In intervalul 19,00 - 3,00 oaspetii Muzeului Antipa vor putea vizita expozitia temporara "Vacaresti : descoperirea unui Parc Natural Urban", care fost organizata in colaborare cu grupul de initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti si revista National Geographic Romania.

Toti vizitatorii care doresc sa protejeze flora si fauna deosebite, identificate de catre specialisti in "delta" din mijlocul Bucurestiului, vor avea posibilitatea sa-si sustina opinia prin acordarea de semnaturi.

In acelasi interval orar, MuseumSelfie - Muzeul "Antipa" se alatura proiectului Kaleidoscope, initiat de catre Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta.

De asemenea, intre orele 20,00 - 21,00 este programata o proiectie video a documentarului "Fara punga, va rog!" oferit de Digi Animal World, care ofera o imagine de ansamblu asupra pericolelor de mediu si de sanatate ce iau nastere din depozitarea necorespunzatoare a produselor non-biodegradabile din plastic si cum ne putem proteja sanatatea, dar si natura de acest real pericol.

O actiune de colectare entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale si interceptarea liliecilor (Chiroptera) din gradina Muzeului "Antipa" cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialistilor muzeelor sunt programate in intervalul orar 22,00 - 24,00.

O serie de proiectii pe fatada Muzeului, prezentate de Digi Animal World, vor avea loc intre orele 22,00 - 3,00.

* La Muzeul National Tehnic 'Prof. Ing. Dimitrie Lonida', intre orele 18,00 si 20,00, va avea loc, in Sala de conferinte a muzeului, conferinta cu tema "Istoria energeticii romanesti", organizata de Muzeul National Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida si SIER - Societatea Inginerilor Energeticieni din Romania - Filiala Tineret.

In cadrul conferintei, alaturi de lucrari sustinute de persoane cu experienta recunoscuta in domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate in patrimoniul Muzeului Leonida.

Aceste obiecte vor putea fi vazute de catre vizitatori in cadrul expozitiei de baza, fiind evidentiate distinct, muzeul fiind deschis pana la ora 1,00.

* Muzeul Municipiului Bucuresti deschide in aceasta seara patru dintre sediile sale: Palatul Sutu, Muzeul 'Theodor Aman', Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu' si Palatul Voievodal Curtea Veche, unde au loc spectacole spectacole de jazz, teatru si performance-uri, concerte si alte activitati speciale.

La Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu in intervalul orar 18,00 - 2,00, va putea fi vizitata expozitia de fotografie "Bucurestiul de altadata", evenimentul fiind urmat de un recital al pianistei Simona Burneci, ca si de un spectacol al Teatrului UNTEATRU si un concert al Bucharest Jazz Orchestra.

De asemenea, intre orele 2,00 si 3,30, directorul institutiei, istoricul Adrian Majuru, invita insomniacii la o inedita conferinta cu tema " O noapte din viata ta... la 1900".

Expozitia permanenta a muzeului nu va fi deschisa pentru vizitare, in schimb Muzeul "Theodor Aman" va putea fi vizitat in intervalul orar 18,00 - 24,00, iar Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" si Palatul Voievodal Curtea Veche de la 18,00 la 2,00.

* De Noaptea Muzeelor, Muzeul de Arta 'Vasile Grigore - pictor si colectionar' sarbatoreste 10 ani de la infiintare, realizand un remember Vasile Grigore, printr-o proiectie de filme dedicata activitatii institutiei. De asemenea, in Noaptea Muzeelor va fi inaugurata sala de expozitii temporare cu o expunere intitulata "Mate din cartierul meu", semnata Margareta Murariu.

* Muzeul Bellu lanseaza o invitatie la teatru - "Viata de cimitir", cu Rodica Popescu-Bitanescu-, dar si la tururi ghidate si recitaluri de muzica clasica.

In fata capelei din Cimitirul Bellu va fi amplasata o scena iar pe aleea principala vor fi montate scaune.

Bucurestenii vor beneficia de tururi ghidate si vor avea astfel posibilitatea sa descopere istoria personalitatilor inmormantate in Cimitirul Bellu, dar si povesti mai putin cunoscute ale unor lucrari din ansamblul muzeal. Printre acestea se numara: Doamna cu umbrela, Fratii Poroineanu, Monsenior Ghyka, Aviator Banciulescu si Capela Marghiloman.

Pe Aleea Artistilor va fi organizata o expozitie de fotografie dedicata marilor actori ai teatrului romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Noaptea muzeelor, #muzee deschise sambata noaptea, #Antipa Noaptea Muzeelor , #Muzee