Noaptea muzeelor: Ce poti vizita sambata spre duminica

Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:30
1609 citiri
Noaptea muzeelor: Ce poti vizita sambata spre duminica

Un numar de 28 de muzee si institutii de cultura isi vor deschide portile la Bucuresti, in noaptea de sambata spre duminica, pentru toti cei pasionati de tehnica, aviatie sau arta, cu prilejul celei de-a opta editii a "Noptii Muzeelor", eveniment organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania.

Iubitorii artelor vor vizita atat muzee care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si pe cele care s-au alaturat acestui proiect din 2011 sau in acest an.

Printre acestea se numara Muzeul de Arta Veche Apuseana ''Ing. Dumitru Furnica-Minovici'', Universitatea Spiru Haret, Scoala Centrala si Biblioteca Nationala a Romaniei (World Press Photo Romania, in colaborare cu Fundatia Culturala EIDOS), care sarbatoresc pentru prima data evenimentul, Muzeul National Tehnic ''Prof. Ing. Dimitrie Leonida'', caruia vizitatorii pasionati de domeniul tehnic i-au simtit lipsa la editia de anul trecut, Arhivele Nationale ale Romaniei, Fundatia Lowendal sau Centrul Cultural Art Society, aflate la a treia participare, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrala Universitara ''Carol I'', care au participat pentru prima data anul trecut si s-au bucurat de un real succes.

Muzeele care s-au alaturat evenimentului inca de la primele sale editii isi asteapta si in acest an publicul: Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul de Arta "Vasile Grigore" - pictor si colectionar, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National de Geologie, Muzeul National "George Enescu", Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul National al Taranului Roman.

Sub genericul "MNIR 40", Muzeul National de Istorie a Romaniei care celebreaza in acest an 40 de ani de existenta va organiza vizite ghidate gratuite in expozitiile permanente Tezaur Istoric si Lapidarium, ca si in expozitiile temporare deschise in prezent la sediul muzeului, spectacole de teatru, recitaluri.

Expozitia "Dobrogea. Intre pamant si mare, amprenta timpului si a omului", realizata in paralel in cele trei muzee vecine din Piata Victoriei - Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala ''Grigore Antipa'', Muzeul National de Geologie, va putea fi vizitata cu aceasta ocazie.

Muzeul Satului a adoptat programul "Dimineata muzeului" din motive de protejare a patrimoniului, oferind acces gratuit vizitatorilor matinali (intre orele 9,00 - 14,00) si invitand publicul sa se delecteze cu activitati interesante: targ cu mesteri populari, muzica populara romaneasca, muzica traditionala a etniilor, expozitii, muzica jazz, spectacol de dans irlandez in dialog cu calusarii din Romania, ateliere demonstrative de olarit si tesut cu participare gratuita, bucate alese si multa voie buna.

La Muzeul National Cotroceni va putea fi vizitata gratuit expozitia permanenta a institutiei, organizata in saloanele oficiale ale palatului , iar de la ora 19,30 si pana la 23,00 va fi prezentat programul artistic "Menestreli la Palat".

Comemorarea centenarelor arhitectului Ion Mincu si dramaturgului Ion Luca Caragiale va avea loc sambata, intre orele 19,00 si 24,00, la Cimitirul Bellu.

In cadrul evenimentului, intitulat "Gradina cu suflete a Baronului Bellu", vor fi depuse coroane de flori, va fi sfintita o troita, vor putea fi vizionate doua expozitii si proiectii despre cei doi oameni de cultura, iar ghizi voluntari vor conduce publicul spre unele dintre monumentele de arta semnificative ale Muzeului Bellu.

La Muzeul National al Pompierilor, personalul muzeului, impreuna cu angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Dealu Spirii' al municipiului Bucuresti, se vor stradui sa prezinte publicului vizitator o lectie deosebita despre istoria pompierilor romani.

Muzeografii vor purta vizitatorii de-a lungul timpului printre drapele de lupta, mijloace de stingere a incendiilor, incepand de la antichitatea romana pana la cele contemporane, documente, machete, diverse uniforme purtate si accesorii folosite de catre pompierii romani, in ultimele secole.

Deplasarea intre muzee va fi asigurata cu automobile Mini, disponibile in principalele locuri pentru serviciu de taxi gratuit intre muzee, si de 80 de biciclete din programul national de bike-sharing, I'Velo, ca si cu autobuze Noaptea Muzeelor, oferite de RATB si Primaria Municipiului Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#noaptea muzeelor 2012, #muzee deschise sambata noaptea, #muzee deschise, #transport noaptea muzeelor , #Muzee