O parte din podoabele dacice recuperate din Germania ajung, sambata, in Romania

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 14:45
1726 citiri
O parte din podoabele dacice recuperate din Germania ajung, sambata, in Romania
Sursa foto: Evz.ro

Un lot de cinci monede dacice din aur si paisprezece podoabe dacice din argint, parti ale unor tezaure mai mari, recuperate recent din Germania, vor fi readuse, sambata, in tara, anunta Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Cele cinci monede dacice din aur recuperate recent din Germania sunt stateri emisi de regele Koson (cca 44 - 29 a.C.), doua dintre acestea apartinand variantei cu monograma pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fara monograma.

Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice din argint, databile in secolul I a.C., contine o bratara simpla, decorata cu capete stilizate de serpi, pandantive, cercei si verigi cu capetele rasucite.

Toate aceste monede si podoabe dacice, foarte rare, au fost obtinute, in mod ilicit, de catre persoane implicate in activitati ilegale de detectii si sapaturi in zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase in mod clandestin din Romania si puse in vanzare pe piata internationala numismatica din Europa si SUA.

Readucerea in tara a celor cinci stateri de aur dacici de tip Koson si a celor paisprezece podoabe din argint dacice, reprezinta incununarea cu succes a peste doi ani de munca, la care au participat magistrati de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, ofiteri de politie, functionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Consulatul General al Romaniei la Munchen si experti de la MNIR, precum si omologi de ai lor din Germania.

Obiectele dacice vor fi expuse in august la Muzeul National de Istorie

Cele cinci monede dacice din aur de tip Koson, precum si cele paisprezece podoabe din argint vor fi expuse la MNIR in cursul lunii august.

Aceasta este cea de a doua operatiune din acest an de readucere in tara a unor piese apartinand patrimoniului cultural al Romaniei, dupa recenta returnare a unui lot de 49 de drahme de argint dacice de tip Koson, din SUA.

Pana in prezent s-au desfasurat unsprezece operatiuni de recuperare si repatriere a unor bratari dacice din aur, precum si a unor monede din aur si argint dacice si grecesti (respectiv patru in 2007, una in 2008, una in 2009, una in 2011, doua in 2012 si doua in 2013), avand ca obiect piese de patrimoniu recuperate prin aplicarea conventiei UNIDROIT, din Franta, Elvetia, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii si din Germania.

Au fost recuperate si repatriate 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 kg, doua umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice, precum si un numar de 292 monede din aur si argint dacice de tip Koson si monede grecesti din aur, emise la Tomis si Kallatis.

Acestora li se adauga alte 142 monede dacice de tip Koson din aur, trei stateri de tip Lysimachos din aur, emisi in secolele II-I a.C., la Tomis si Kallatis, 76 monede din argint si bronz dacice, romane si medievale, precum si doua depozite de unelte si arme de fier dacice, recuperate de autoritatile judiciare romanesti pe teritoriul Romaniei, in cursul anilor 2009, 2011 si 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#podoabe dacice Romania, #monede dacice Koson, #Muzeul Istorie obiecte dacice , #Muzee