Un muzeu Luvru va vedea lumina zilei in emiratul Abu Dhabi

Marti, 06 Martie 2007, ora 11:26
1079 citiri

Franta si emiratul Abu Dhabi au semnat marti un acord pe 30 de ani privind crearea in 2012 a unui muzeu purtand marca Luvru la Abu Dhabi, pentru care Franta va pune la dispozitie expertiza si operele sale de arta in schimbul sumei de un miliard de euro, relateaza AFP si AP.

Din aceasta suma, numai concesionarea catre emiratul Abu Dhabi a numelui Luvru va aduce muzeului 400 de milioane de euro pe 30 de ani, dintre care 150 de milioane platite in termen de o luna, potrivit termenilor acordului.

Acordul, o premiera mondiala, a fost semnat de ministrul francez al culturii Renaud Donnedieu de Vabres si presedintele Autoritatii pentru turism din Abu Dhabi, seicul Sultan ben Tahnun Al-Nahyan, membru al familiei regale.

Noul muzeu, a carui constructie va incepe anul acesta pe insula Saadiyat (in araba, insula Fericirii) in largul capitalei Emiratelor Arabe Unite, va avea o suprafata de 24.000 de metri patrati. Conceput de arhitectul francez Jean Nouvel, el va costa 83 de milioane de euro.

Franta si muzeele sale vor imprumuta timp de zece ani de la data deschiderii muzeului, pe baza de voluntariat, opere pentru o durata care nu va depasi doi ani.

Circa 300 de opere, prin rotatie, vor fi imprumutate anual in primii patru ani, apoi 250 si 200 pe an in transe de trei ani.
Acest proiect nu este vazut insa cu ochi buni de numerosi responsabili din lumea artelor din Franta, care se tem de riscurile unei derive comerciale, de amenintari in legatura cu integritatea operelor sau riscuri de cenzura din partea autoritatilor locale.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)