Un nou muzeu despre Titanic la Southampton

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 22:40
5403 citiri
Un nou muzeu despre Titanic la Southampton

La Southampton, in Marea Britanie, se deschide la 10 aprilie un nou muzeu dedicat celebrului transatlantic Titanic dar si orasului lasat in urma de acest vas plecat in prima sa cursa peste Atlantic incheiata tragic la 15 aprilie 1912 cand s-a ciocnit de un aisberg.

"Aceasta este povestea Titanicului spusa din Southampton", explica curatorul expozitiei, Dan Matthews, de la noul SeaCity Museum.

Southampton, unul dintre cele mai importante orase porturi pentru pasageri din Marea Britanie, a pierdut aproximativ 500 de locuitori in naufragiul celebrului transatlantic al companiei White Star. Multi dintre locuitorii orasului au refuzat in prima instanta sa creada ca a fost posibil ca transatlanticul gigantic sa dispara sub valuri.

Imediat insa socul tragediei s-a instalat peste orasul care si-a coborat drapelele in berna, in timp ce autoritatile organizau un serviciu religios in aer liber la care au participat zeci de mii de oameni.

Pe langa tragedia Titanicului, aceste muzeu exploreaza vietile muncitorilor din Southampton dar si impactul pe care aceasta tragedie l-a avut asupra vietii de zi cu zi din oras.

Vizitatorii expozitiei vor putea participa intr-un tur virtual la bordul Titanicului si pot urmari responsabilitatile fiecarui membru al echipajului, de la bucatari la insotitorii de bord si personalul de securitate.

Muzeul din Southampton se deschide dupa cel de la Belfast, inaugurat sambata. La Belfast a fost inaugurat un muzeu gigantic consacrat celebrului transatlantic Titanic, construit in provincia britanica Irlanda de Nord.

Santierele navale din Belfast au muncit timp de trei ani la constructia navei, cea mai mare din lume la acea epoca, si alte zece luni la amenajarile interioare.

Mai multe personalitati politice nord-irlandeze, precum si un martor al lansarii pe apa a pachebotului, in 1911, au fost prezenti sambata la inaugurarea muzeului.

'Tatal si mama mea m-au dus la santierul naval Workman and Clark, pentru a vedea lansarea navei', a povestit Cyril Quigley, astazi in varsta de 105 de ani. 'Am vazut aceasta imensitate alunecand pe apa. Aveam pe atunci doar patru ani si jumatate', isi aminteste acesta.

Noul centru consacrat navei nu gazduieste niciun obiect de epoca. 'Totul este nou, recreat ca sa para identic cu originalul, de la mobilier la vase, iar efectele speciale si cele 3D ii transporta pe vizitatori intr-o lume de legenda.

Constructia de sase etaje, formata din patru punti asemanatoare celor de pe pachebotul naufragiat, spera sa primeasca vizita a peste 400.000 de persoane numai in primul an, iar orasul Belfast, care poarta inca urmele celor 30 de ani de violente dintre catolici si protestanti, spera sa relanseze astfel industria sa turistica. Aproximativ 100.000 de persoane au cumparat deja un bilet de intrare in noul muzeu.

Transatlanticul Titanic a naufragiat in noaptea din 14 spre 15 aprilie 1912, dupa ce s-a lovit de un aisberg. Naufragiul a facut peste 1.500 de morti din totalul celor 2.200 de pasageri.

#muzeu titanic marea britanie, #muzeu titanic , #Muzee