Dave Brubeck, o legenda a jazzului, a murit la varsta de 91 de ani

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 11:19
1512 citiri
Dave Brubeck, o legenda a jazzului, a murit la varsta de 91 de ani

Pianistul si compozitorul american de muzica de jazz David "Dave" Brubeck a murit miercuri, la varsta de 91 de ani, cu o zi inainte de cea de-a 92-a aniversare a sa, a anuntat managerul artistului, Russell Gloyd, citat de AFP.

"A murit in aceasta dimineata in urma unui stop cardiac", a precizat Gloyd. "S-a intamplat pe neasteptate, ne pregateam sa ii organizam o petrecere mare duminica, pentru ca urma sa implineasca 92 de ani, maine", a adaugat managerul artistului american.

Muzicianul a decedat la spitalul Norwalk din statul Connecticut. Dave Brubeck, nascut in California, era cunoscut mai ales pentru grupul sau de jazz Dave Brubeck Quartet, care l-a facut celebru in 1951, din care facea parte si saxofonistul Paul Desmond.

Albumul sau "Time Out", care a inclus in special piesele "Blue Rondo a la Turk", "Take Five" si "Three to Get Ready", s-a bucurat de un succes urias in 1959.

Dave Brubeck - care a sustinut concerte pana in 2011 - a sfidat pe parcursul intregii sale cariere conventiile si clasificarile impuse muzicienilor de jazz. El a compus alte doua piese celebre - "Your own sweet Way" si "The Duke".

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Dave Brubeck a infiintat mai multe cvartete si a compus muzica pentru doua spectacole de balet, un musical, un oratoriu si numeroase compozitii pentru trupe de jazz si orchestre.

Dave Brubeck a fost casatorit cu Iola Marie Whitlock, care ii era agent si textier, cu care a avut sase copii. Patru dintre acestia sunt muzicieni.

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Dave Brubeck a fost recompensat cu numeroase premii si distinctii muzicale, precum Medalia Nationala pentru Arte, premiul Grammy pentru intreaga cariera si Kennedy Centre Honour.

#Dave Brubeck, #pianist jazz, #take five dave brubeck , #Muzica