Don Giovanni, de Mozart, pe scena Operei Nationale Bucuresti, in luna noiembrie

Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 12:41
1644 citiri
Don Giovanni, de Mozart, pe scena Operei Nationale Bucuresti, in luna noiembrie
Foto: Opera Nationala Bucuresti / Sebastian Bucur

Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 21 noiembrie 2019, incepand cu ora 18:30, spectacolul "Don Giovanni" de Wolfgang Amadeus Mozart.

Regia poarta semnatura Andei Tabacaru-Hogea, scenografia si efectele video au fost realizate de catre Anca Albani, coregrafia a fost creata de Malina Andrei, iar video-ul si lighting design-ul de Gabriel Kosuth. Maestru de cor, Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

Anda Tabacaru-Hogea, despre spectacolul "Don Giovanni" de pe scena Operei Nationale Bucuresti:

"Don Giovanni traieste clipa in mod excesiv si intr-o totala libertate de expresie: de la violenta erotica la tandrete fermecatoare, de la un umor spontan la cinism demonic. Fiecare scena si fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastica ce depaseste zona realului. Chiar de la primele acorduri ale uverturii ni se releva confruntarea eroului cu metafizicul, cu sufletul si ochiul unui spirit justitiar care urmareste, vede si acuza toate excesele lui Don Giovanni. Ochiul lumii, ochiul omniprezent al lui Dumnezeu, ochiul propriei constiinte doreste intoarcerea la regului si principii. Libertatea de expresie a eroului nu o doreste. De aici decurge aceasta lupta fantastica, plina de voluptate, energie si mister."

Intr-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart si Lorenzo da Ponte reunesc in opera "Don Giovanni" drama, comedia si fantasticul, cei doi creatori realizand in plin clasicism un spectacol total, de o complexitate si o substanta deopotriva shakespeariana si wagneriana.

Don Giovanni traieste clipa in mod excesiv si intr-o totala libertate de expresie: de la violenta erotica la tandrete fermecatoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scena si fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastica ce depaseste zona realului.

Legenda lui Don Juan a inspirat mari autori din toate timpurile, de la Tirso de Molina, Moliere, E.T.A. Hoffmann, George Gordon Byron, Alexandr Puskin, George Bernard Shaw si Albert Camus, fiind punctul de pornire al unor eseuri, piese de teatru, poezii.

Intre toate, opera lui Mozart ramane inegalabila, proaspata la fiecare montare, de parca neobositul Don Juan insusi ar fi inoculat-o cu energia sa. O opera despre seductie, despre relatia dintre etic si estetic, despre forta dorintei si a frumusetii.

Urmatoarea reprezentatie de pe scena Operei Nationale Bucuresti va avea loc sambata, 28 decembrie 2019, incepand cu ora 18:30.

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Sponsor oficial: Enel Green Power

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas

Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha

Partener de traditie: RFI Romania

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Observator Cultural, Agerpres, Ziare.com, Business24, Marea Dragoste, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde, Ordinea Zilei

#spectacole Opera Nationala Bucuresti , #Muzica