Evenimente organizate in Germania pe tema 100 de ani Sergiu Celibidache

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 19:37
2175 citiri
Evenimente organizate in Germania pe tema 100 de ani Sergiu Celibidache

Institutul Cultural Roman din Berlin este partener in cadrul unui proiect pentru sarbatorirea lui Sergiu Celibidache (1912 - 1996), care anul acesta ar fi implinit 100 de ani. ICR Berlin sustine, in calitate de partener, concertele faimosului cor A-cappella Monteverdi din Munchen, sub conducerea lui Konrad von Abel, alaturi de Noua Filarmonica Internationala si avand in repertoriu "Misa nr. 3 in fa minor" a lui Anton Bruckner.

Concertele vor avea loc in data de 14 si 15 iulie, in Munchen si Landsberg am Lech. Peste 180 de muzicieni din peste 10 tari, printre care si Romania, participa la acest proiect, informeaza un comunicat al ICR Berlin.

In cadrul aniversarii are loc si expozitia unor portrete ale lui Celibidache, realizate de Konrad Rufus Muller, artistul devenit faimos ca "fotograf al cancelarilor". Portretele vor fi expuse in perioadele 5 - 20 iulie si 5 - 30 septembrie 2012 in foaierul filarmonicii. Vernisajul va avea loc miercuri, in data de 4 iulie 2012, la ora 18:30 in Filarmonica din Gasteig, Munchen. Pe tot parcursul anului 2012, muzicienii din Munchen readuc in memorie personalitatea marelui dirijor roman prin concerte, conferinte, work-shop-uri, expozitii.

Marele dirijor de origine romana Sergiu Celibidache (1912 - 1996) s-a nascut la Roman si a trait la Iasi, Bucuresti, Paris si Berlin. Talentul sau exceptional a fost remarcat de la varsta de patru ani, cand a inceput sa cante la pian. A studiat la Filarmonica din Berlin si a fost profesor de muzica in Germania si Franta.

Activitatea sa ca dirijor a desfasurat-o peste tot in lume. In 1953 si 1988 a primit Premiul International de Muzica Leonie-Sonning. In 28 noiembrie 1954 a fost distins cu Crucea de Merit a Federatiei pentru "Meritele obtinute cu ocazia reconstruirii Orchestrei Filarmonice din Berlin dupa razboi", iar in 1992, cu Crucea de Merit cu Stea. In acelasi an, Celibidache a primit Cetatenia de Onoare a orasului Munchen.

Corul Monteverdi din Munchen (MCM) a fost fondat in 1991 de catre Konrad von Abel, asistentul artistic al lui Sergiu Celibidache. In scurt timp, ansamblul coral a obtinut o imagine proeminenta pentru interpretarea compozitiilor din toate epocile muzicale. Atat publicul, cat si presa, isi exprima cu regularitate entuziasmul pentru reprezentatia captivanta, imaginile auditive transparente si structura corala elaborata in mod sofisticat.

Programul complet al ICR Berlin il gasiti pe www.rki-berlin.de si pe Facebook.

#Sergiu Celibidache 100 ani, #ICR Berlin Sergiu Celibidache, #evenimente Sergiu Celibidache , #Muzica