Faust, impunatoarea opera a lui Charles Gounod, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 12:35
1610 citiri
Faust, impunatoarea opera a lui Charles Gounod, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 17 ianuarie, incepand cu ora 18:30 spectacolul "Faust" de Charles Gounod.

Regia poarta semnatura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creata de Catalin Ionescu Arbore, coregrafia de catre Alexa Mezincescu, iar miscarea scenic de catre Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

Legenda lui Faust, aparuta in Evul Mediu, este germana prin atmosefra si spirit. Ea trateaza tema pacatosului care, pentru un scop pamantean, face un pact cu diavolul. De la prima scriere devenita celebra pe acest subiect eroul este un incurca-lume vulgar. Apoi, o data cu reforma lui Martin Luther, legenda capata si unele influente anticatolice.

Temperamentul sentimental al compozitorului Charles Gounod a luat din capodopera lui Goethe subiectul, dar i-a imprimat caracteristici noi, indepartandu-se astfel de semnificatia poemului german.

Persoanjele compozitorului simt mai mult decat gandesc, sunt personificari ale sentimentelor, nu ale ideilor sau aspiratiilor. Faust este un sarman batran, chinuit de dorinta de a obtine dragostea. El recurge la pactul cu diavolul pentru a se bucura din nou, prin tinerete, de placere.

Pe de alta parte, Faust nu este nici macar protagonistul principal, ci doar o cauza a desfasurarii dramei, a carei eroina este Margareta.

Libretistii, Jules Barbier si Michel Carre au inteles sa adune toate sau aproape toate scenele poemului lui Goethe care se refera la iubirea Margaretei intr-o sinteza. La aceste scene, ei au adaugat un personaj nou, cu caracter liric, Siebel.

Prin opera "Faust", Charles Gounod reuseste sa impuna si un nou gen de opera, practicat mai ales in Franta, numit "Grand opera". El introduce in opera si un divertisment, fragment de balet introdus in opera, "Noaptea Valpurgiei", devenit un pretext pentru sinteza tematica a unei fantastice calatorii in lumea tenebrelor, a iluziilor si simbolurilor.

Includerea tabloului coregrafic nu a facut decat sa sporeasca faima acestei opere, deoarece adauga un plus de spectaculozitate si inlesneste, totodata, accesul publicului la o problematica ermetica in viziunea lui Goethe.

Urmatoarea reprezentatie va avea loc sambata, 16 martie 2019, incepand cu ora 18:30.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro.

Sponsor oficial: Enel Romania

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas

Parteneri: Artmark, Agapitos Cofetarie, Sansha

Partener de traditie: RFI Romania

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, News.ro, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei