Faust, impunatoarea opera a lui Charles Gounod, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 16:20
1594 citiri
Faust, impunatoarea opera a lui Charles Gounod, pe scena Operei Nationale Bucuresti
Foto: Opera Nationala Bucuresti / Sebastian Bucur

Opera Nationala Bucuresti prezinta sambata, 26 octombrie, incepand cu ora 17:00 spectacolul "Faust" de Charles Gounod. Regia poarta semnatura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creata de Catalin Ionescu Arbore, coregrafia de catre Alexa Mezincescu, iar miscarea scenic de catre Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

Legenda lui Faust, aparuta in Evul Mediu, este germana prin atmosefra si spirit. Ea trateaza tema pacatosului care, pentru un scop pamantean, face un pact cu diavolul.

De la prima scriere devenita celebra pe acest subiect eroul este un incurca-lume vulgar. Apoi, o data cu reforma lui Martin Luther, legenda capata si unele influente anticatolice.

Temperamentul sentimental al compozitorului Charles Gounod a luat din capodopera lui Goethe subiectul, dar i-a imprimat caracteristici noi, indepartandu-se astfel de semnificatia poemului german.

Persoanjele compozitorului simt mai mult decat gandesc, sunt personificari ale sentimentelor, nu ale ideilor sau aspiratiilor. Faust este un sarman batran, chinuit de dorinta de a obtine dragostea. El recurge la pactul cu diavolul pentru a se bucura din nou, prin tinerete, de placere.

Pe de alta parte, Faust nu este nici macar protagonistul principal, ci doar o cauza a desfasurarii dramei, a carei eroina este Margareta. Libretistii, Jules Barbier si Michel Carre au inteles sa adune toate sau aproape toate scenele poemului lui Goethe care se refera la iubirea Margaretei intr-o sinteza. La aceste scene, ei au adaugat un personaj nou, cu caracter liric, Siebel.

Prin opera "Faust", Charles Gounod reuseste sa impuna si un nou gen de opera, practicat mai ales in Franta, numit "Grand opera". El introduce in opera si un divertisment, fragment de balet introdus in opera, "Noaptea Valpurgiei", devenit un pretext pentru sinteza tematica a unei fantastice calatorii in lumea tenebrelor, a iluziilor si simbolurilor.

Includerea tabloului coregrafic nu a facut decat sa sporeasca faima acestei opera, deoarece adauga un plus de spectaculozitate si inlesneste, totodata, accesul publicului la o problematica ermetica in viziunea lui Goethe.

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Sponsor oficial: Enel Green Power

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas

Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha

Partener de traditie: RFI Romania

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Observator Cultural, Agerpres, Ziare.com, Business24, Marea Dragoste, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde, Ordinea Zilei

#spectacole Opera Nationala Bucuresti , #Muzica