Festivalul Enescu va continua si in 2015, in ciuda austeritatii

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 11:25
1889 citiri
Festivalul Enescu va continua si in 2015, in ciuda austeritatii

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", a anuntat ca apreciaza si respecta faptul ca, in ciuda austeritatii, manifestarea va avea loc si in 2015.

Premierul Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul va trebui sa caute solutii pentru desfasurarea si in 2015 a Festivalului Enescu, fiind vorba despre un eveniment de mare succes si mandrie pentru Romania, dar care se organizeaza cu eforturi mari, in conditiile in care biletele sunt mai ieftine decat in alte tari.

In urma pozitiei exprimate de Victor Ponta, directorul artistic al Festivalului International "George Enescu", Ioan Holender, a spus ca se bucura ca iubitorii muzicii vor avea parte in continuare de aceasta manifestare.

"Salut declaratia facuta de primul-ministru Victor Ponta referitoare la Festivalul 'George Enescu' si ma bucur ca iubitorii muzicii din Romania si din strainatate vor avea parte in continuare de aceasta manifestare. Pentru acesti oameni este foarte important ca Festivalul Enescu, simbol a tot ce a fost si este mai bun in Romania, va avea loc in continuare. Aceasta cu atat mai mult cu cat in editia urmatoare, din 2015, comemoram 60 de ani de la moartea celui care da numele acestui Festival, marele George Enescu. Apreciez si respect faptul ca, in ciuda austeritatii, manifestarea va avea loc", a declarat Ioan Holender.

Victor Ponta a promis, miercuri, ca Guvernul va cauta solutii ca editia viitoare, din 2015, a festivalului sa aiba loc. "Trebuie sa gasim pentru editia din 2015 toate solutiile pentru ca sa se desfasoare in continuare, tinand cont de toata situatia", a spus premierul.

"E un eveniment de mare succes si de mare mandrie pentru Romania, facut cu eforturi foarte mari. Am avut ocazia sa vorbesc cu un prieten din alta tara care a venit special la Bucuresti pentru festival si mi-a zis ca, la Paris, cand merge la un spectacol, pretul e cam egal cu al abonamentului pe o luna la Bucuresti si ma gandeam ca noi suntem un stat mai generos si atunci putem sa subventionam biletele mai mult", a mai spus Victor Ponta, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern.

Doar aproximativ 10% din bugetul total provine din surse private

Potrivit unui comunicat al organizatorilor Festivalului, bugetul total al acestuia s-a ridicat la suma de 39.000.000 de lei, din care 35.000.000 de lei din surse publice, iar 4.000.000 de lei din contributii private si vanzari de bilete.

Editia din acest an a Festivalului "George Enescu" a fost deschisa printr-un concert sustinut de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijata de Daniel Barenboim. La pian s-a aflat solistul Radu Lupu.

Prezent duminica la conferinta de presa de deschidere a Festivalului Enescu si intrebat daca evenimentul va continua si in 2015, avand in vedere dificultatile financiare cu care se confrunta la fiecare editie, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat ca nimeni nu are de gand sa renunte la o asemenea "comoara nationala".

"Oricine ar fi titular la Ministerul Culturii sau la Palatul Victoria, nimeni nu are de gand sa diminueze sau sa risipeasca aceasta comoara. Tindem mai degraba sa adaugam la aceasta comoara, nu sa reducem din ea", a subliniat Daniel Barbu.

Pe de alta parte, pe 17 ianuarie, Daniel Barbu a declarat, in fata Comisiei de Cultura din Senat, referitor la bugetul alocat pentru organizarea Festivalului "George Enescu" ca evenimentul "costa mult", dar are toate sansele sa devina "primul in Europa".

Totodata, ministrul Culturii a spus atunci ca, din informatiile pe care le detine, onorariile artistilor invitati sa cante la editia din acest an a Festivalului "George Enescu" se ridica la suma totala de 10 milioane de dolari.

Pe de alta parte, pe 10 ianuarie, premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul va sprijini in acest an organizarea Festivalului "George Enescu" si va mentine bugetul stabilit pentru aceasta manifestare, dar a adaugat ca ar fi fost mai bine sa fi fost asigurata si "existenta" banilor inainte de alocare.

"Unul dintre motivele pentru care avem atat de multe datorii este faptul ca exista inca practica, a existat pana in acest an, de a angaja cheltuieli fara sa ai bani. Sunt cheltuieli bune si frumoase pe care le salut. Zilele acestea am aflat bugetul Festivalului 'George Enescu', un buget impresionant si pentru o tara bogata. E important pentru Romania sa aiba un festival si il vom sprijini. Era si mai important sa fie si banii atunci cand faci cheltuielile, dar e o practica veche in Romania, pe care trebuie sa o oprim. Intai sa existe banii si dupa aceea faci contractele, nu invers", a spus atunci Ponta.

Intrebat daca bugetul alocat festivalului a fost redus in proiectul de buget pentru 2013, premierul a spus ca a fost mentinut la acelasi nivel cu editia anterioara.

Festivalul Enescu se va desfasura pana pe 28 septembrie, in Bucuresti si in mai multe orase din tara. Festivalul aduce pe scenele romanesti unii dintre cei mai mari artisti ai momentului, de la pianistul si dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alaturi de orchestre de top, cap de afis oriunde in lume - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Festival George Enescu 2015, #buget Festival George Enescu, #surse finantare George Enescu , #Muzica