La Traviata, la inceput de an, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 13:30
2134 citiri
La Traviata, la inceput de an, pe scena Operei Nationale Bucuresti
Foto: Opera Nationala Bucuresti

Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 24 ianuarie 2020, incepand cu ora 18:30, spectacolul "La Traviata", de Giuseppe Verdi, in regia si miscarea scenica a lui Paul Curran. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

Spectacolul readuce in atentia publicului povestea emotionanta a unei curtezane care a trait in Parisul primei jumatati a secolului XIX - lea sub numele de Marie Duplessis si care a marcat existenta unor artisti precum compozitorul Franz Liszt si scriitorul Alexandre Dumas-fiul.

Acesta din urma, in semn de omagiu postum, a ales-o drept muza pentru celebrul sau roman "Dama cu camelii", care i-a servit lui Giuseppe Verdi drept sursa de inspiratie pentru opera sa, "La Traviata", a carei prima reprezentatie la Bucuresti a a avut loc in anul 1856, la cativa ani de la premiera mondiala de la Teatrul La Fenice din Venetia.

Regizorul Paul Curran propune o montare neconventionala si provocatoare care transpune actiunea povestii din Parisul anului 1700, asa cum apare in libretul operei.

Conceptul regizoral urmareste detaliile-cheie ale povestii Traviatei, in special contrastul dintre conservatorismul aparent si pomiscuitatea tacita, care ii confera savoare dramatica.

(Video: Opera Nationala Bucuresti)

Regizorul Paul Curran, despre "La Traviata" de pe scena Operei Nationale Bucuresti:

"Cred ca, pentru vremea aceea, Verdi scria o opera moderna. Tema operei era foarte populara in epoca, dar in acelasi timp... periculoasa. In alta ordine de idei, drama consta intr-o poveste pe care fiecare dintre noi poate s-o inteleaga, este povestea unei femei in dizgratie. Credeti ca toata aceasta poveste are sanse sa se intample in realitate? Desigur. Ar trebui o femeie sa fie pusa intr-o situatie atat de ingrozitoare din cauza societatii? Eu nu cred asta. Dar tocmai acest aspect o face atat de interesanta pentru mine si mai ales toti putem sa gasim ceva in ea din noi insine, putem gasi ceva similar in noi din anumite fragmente ale povestii din La Traviata."

"Clasic si modern intr-o remarcabila scenografie. Decorurile si costumele impresioneaza de la primul cadru prin desene ce dau echilibru platoului scenic, imaginat in ambientul unor locatii pariziene de inceput de secol XX, cu mult baroc, dar si cu tente de art nouveau. Actiunea se petrece insa la finele anilor '50. Eclectismul asocierii ideilor se sustine si place." - Costin Popa

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Sponsor oficial: Enel Romania

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Partener de traditie: RFI Romania

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde

#spectacole Opera Nationala Bucuresti , #Muzica