Povestea lui Cio-Cio-San revine in Madama Butterfly, la inceput de an, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 13:36
1565 citiri
Povestea lui Cio-Cio-San revine in Madama Butterfly, la inceput de an, pe scena Operei Nationale Bucuresti
Foto: Opera Nationala Bucuresti / Sebastian Bucur

Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 8 ianuarie 2020, ora 18:30, spectacolul "Madama Butterfly" de Giacomo Puccini, in regia lui Jean Ranzescu, decor - Theodor Kiriakoff Suruceanu, costume - Elena Feodorov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Puccini considera "Madama Butterfly" drept cea mai "tehnica" opera a sa, probabil datorita preocuparii excesive de a-si modifica stilul componistic conform subiectului exotic.

Premiera mondiala a operei, la Milano, in februarie 1904, n-a produs efectul scontat asupra publicului. Puccini a revizuit partitura, iar patru luni mai tarziu opera a fost prezentata din nou, de data aceasta cu succes.

"Este cea mai fina opera pe care am scris-o", spunea compozitorul. Versiunea productiei de la Paris, din 1906, cu toate revizuirile ulterioare, este cea pe care o poate admira publicul astazi.

In Romania, "Madama Butterfly" a fost prezenta pe scenele bucurestene la putin timp dupa premiera mondiala, ceea ce dovedeste inca o data faptul ca trupa lirica romana era la curent cu toate compozitiile noi ale vremii.

Timp de zeci de ani "Madama Butterfly" a fost prezenta in repertoriul Operei Nationale Bucuresti, cu distributii de valoare in care au excelat toate numele mari ale primei scene lirice din Romania.

(Video: Opera Nationala Bucuresti)

Este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea prezinta consecintele unui devotament fara margini. Iubirea dintre Cio-Cio-San si Pinkerton, un ofiter din marina americana, are un deznodamant tragic cand barbatul se intoarce acasa cu o alta femeie. Cum nu poate suporta durerea si dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatalui sau, potrivit traditiei.

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Sponsor oficial: Enel

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas

Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha

Partener de traditie: RFI Romania

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde

#spectacole Opera Nationala Bucuresti , #Muzica