Fanii lui Hitler ies la iveala: Tablourile dictatorului se vand la preturi uriase

Luni, 22 Iunie 2015, ora 17:00
4390 citiri
Fanii lui Hitler ies la iveala: Tablourile dictatorului se vand la preturi uriase
Foto: Flickr / Charles LeBlanc / CC BY 2.0

Piata de arta se confrunta cu un trend alarmant de cereri pentru tablourile pictate in tinerete de Adolf Hitler. La ultima licitatie, derulata in weekend, o acuarela realizata de Hitler a atins un pret record de 100.000 de euro.

Pictura infatiseaza celebrul castel Neuschwanstein si decoreaza capacul unei cutii de ciocolata oferite cadou lui Otto von Steinbeis, un industrias german decedat in 1920, relateaza The Independent.

Colectie ravnita

14 picturi realizate de Adolf Hitler intre 1904 si 1922 au fost vandute in cadrul licitatiei, suma totala platita pentru acestea fiind de 391.000 de euro.

Tablourile si schitele infatiseaza naturi florale, cladiri din Praga si Viena, precum si un nud de femeie.

Casa de licitatii Wiedler a dezvaluit ca operele semnate de dictator au fost licitate de cumparatori din China, Franta, Brazilia, Germania si Emiratele Arabe Unite.

"Acesti colectionari nu sunt specializati in picturile lui Adolf Hitler, ci mai degraba in investitiile in arta cu o valoare crescuta", a comentat Katherine Wiedler, din partea casei de licitatii.

Hitler a pictat 700 de tablouri

Spre sfarsitul adolescentei si in primii ani ai tineretii Hitler s-a straduit fara succes sa confirme ca artist. Se estimeaza ca acesta a realizat 700 de tablouri si schite.

Chiar daca criticii de arta sustin ca realizarile lui sunt limitate, in fiecare an se inregistreaza o crestere a sumelor pentru care acestea sunt adjudecate.

In manifestul nazist Mein Kampf, Hitler recunostea ca sperantele sale de a deveni artist au fost spulberate de refuzurile repetate inregistrate din partea Academiei de Arte Frumoase din Viena.

Anul trecut, aceeasi casa de licitatii stabilea recordul pentru o pictura de Adolf Hitler, cu un tablou infatisand cladirea Registrului de Stare Civila din Munchen.

Aceasta a fost achizitionata de un cumparator din Orientul Mijlociu contra sumei de 130.000 de euro, aproape de trei ori mai mult decat suma estimata initial de experti: 48.000 euro.

Donatii incerte

Casa de licitatii a mentionat ca orice reclamatie vizand punerea in vanzare a celui mai terifiant personaj al secolului trecut trebuie adresata proprietarilor acestor tablouri.

Desi vanzarea operelor lui Hitler este perfect legala, atata vreme cat nu reprezinta simboluri naziste, casa Weidler a anuntat ca va dona o parte din comisioanele incasate in urma licitatiei.

O consolare mai mult decat slaba pentru familiile celor 6 milioane de evrei ucisi in timpul Holocaustui sau pentru celelalte victime ale nazistilor, mai ales cu cat donatiile par sa aiba un circuit ascuns si incert.

Acelasi anunt a fost facut de reprezentantii casei de licitatii si la vanzarea tabloului cu oficiul Starii Civile din Munchen, dar nici pana acum nu s-a aflat ce organizatie a beneficiat de suma donata.

Desi banii urmau sa fie directionati catre societatea Altstadtfreunde Nurnberg (Preietenii vechiului oras Nurenberg), presedintele organizatiei, Karl-Heinz Enderle, a refuzat din start sa accepte donatia cand a aflat sursa banilor.

Pana la intrarea sa in cercurile politice care l-au propulsat in fruntea regimului national-socialist din Germania, Hitler a ramas ferm convins de talentul sau.

Aceasta chiar si in ciuda refuzului constant inregistrat din partea comisiei de admitere a Academiei vieneze, dupa cum relateaza Birgit Schwarz, autoarea unui volum dedicat lui Hitler.

"Contextul in care Hitler se vedea un artist genial este subestimat. Multe dintre actiunile sale au fost conduse de aceasta idee si de orgoliul sau. Dragostea sa pentru arta a dus in cele din urma la declansarea iadului pe pamant", apreciaza autoarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatii Adolf Hitler, #picturi Adolf Hitler, #pret picturi Adolf Hitler , #Pictura