Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Leonardo da Vinci: 560 de ani de la nasterea creatorului "Cinei cea de taina"

Leonardo da Vinci: 560 de ani de la nasterea creatorului "Cinei cea de taina"


In noaptea zilei de 15 aprilie 1452, la ora 22:00, intr-o casa, nu departe de Florenta, se nastea Leonardo da Vinci, unul dintre geniile pe care le-a dat omenirea.

Leonardo da Vinci, omul universal, a excelat in toate domeniile care in care a lucrat, in mod special in pictura si stiinta, cu numeroase inventii atribuite.

In perioada 1495-1498, Leonardo da Vinci a realizat "Cina cea de taina". Opera maestrului prezinta momentele dramatice ce urmeaza cuvintelor lui Iisus: "Unul dintre voi ma va vinde". Apostolii sunt redati cu zbuciumul sufletesc intiparit pe chipuri, iar Iuda, cuprins de panica, schiteaza un gest de aparare.

Opera masoara 460 x 880 cm si a fost executata in tempera si ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos.

Tehnica folosita de Leonardo, lucrand pe tencuiala uscata cu materiale asemanatoare picturilor pe lemn, s-a dovedit neadecvata, rezultatul fiind ca, dupa putin timp, vopseaua a inceput sa se desprinda.

In cursul secolelor, pictura a fost de mai multe ori restaurata, rezultatele fiind mai degraba negative, intunecandu-se suprafata pictata.

Calugarii dominicani au distrus peretele inferior, deschizand o usa chiar la mijloc, eliminand astfel picioarele lui Iisus.

Ultima restaurare, inceputa in 1948 si terminata la 28 mai 1999, a reinoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind si consolidand astfel ceea ce mai ramasese din pictura si readucand la vedere aspecte dotate de o luminozitate si prospetime neasteptate.

In august 1943, in urma unui bombardament aerian, tavanul incaperii se prabuseste dar pictura ramane ca prin minune intacta, protejata doar de cativa saci cu nisip.

In 1980, impreuna cu biserica si cu manastirea dominicana, opera lui Leonardo a fost declarata de catre UNESCO patrimoniu al umanitatii.

Exista doua copii in marime naturala a Cinei lui Leonardo: una se gaseste la Biserica Minorita din Viena, alta in muzeul manastirii din Tongerlo (Belgia).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1647 ori