Liviu Mihai: Arta pentru bani este cosmarul meu cel mai mare

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 00:00
6302 citiri
Liviu Mihai: Arta pentru bani este cosmarul meu cel mai mare

Liviu Mihai este un tanar pictor si grafician din Slatina, care a reusit sa cunoasca succesul la Bucuresti, la sevalet, in atelierul de pictura, dar si din fata computerului, in arta digitala.

El considera ca se pot face afaceri din arta, insa nu este pregatit sa recurga la compromisul de a transforma pictura sa intr-un produs comercial.

Dupa ultimul sau succes, o colectie inspirata de spiritul Africii, Liviu Mihai s-a dedicat in totalitate femeii. Artistul vrea sa imortalizeze, in noul sau proiect, diverse figuri feminine, apartinand unor muze cunoscute, in special de pe micile ecrane, redescoperite acum, intr-o interpretare proprie.

In calatoria sa initiatica, in cautarea chipului perfect, pe panzele lui Liviu s-au asternut pe rand proiectiile unor modele ca Anca Rusu, Cristina Dochianu, Raluca Lazarut, Valentina Pelinel si Ilinca Vandici.

Despre ultima sa colectie, scopul si mijlocul ei, dar si despre arta frumoasa, in Romania de azi, Liviu Mihai a ales sa povesteasca pentru Business24.

De unde a pornit ideea acestui proiect?

Proiectul la care lucrez in acest moment este unul la care eu tin foarte mult, deoarece mi-am dorit dintotdeauna sa imortalizez pe panza figura feminina in caractere multiple, avand ca inspiratie modele reale.

Ideea a pornit de la pasiunea mea pentru figura umana in general si din admiratie pentru femeie in special. Nu intamplator am denumit acest proiect artistic si cultural "F-LINE" (linia feminina), care se va incheia cu un vernisaj, deoarece surprinde foarte bine conceptul umbrela la care m-am gandit.

Altfel spus, e vorba de o explorare artistica proprie, care are ca actor principal figura feminina. In istoria artei, femeia are un loc aparte si a fost pusa pe cele mai inalte socluri de multi artisti, insa eu m-am gandit ca pot s-o inalt prin interpretarea personala.

De ce ai ales sa pictezi tocmai vedete?

Intr-adevar, modelele pe care le-am ales pentru F-LINE sunt multe dintre ele vedete din TV sau showbiz, dar nu e un concept dedicat persoanelor publice, ci doar am avut ocazia sa cunosc pe cateva dintre ele, sa corespunda "cerintelor" acestui proiect (sa fie expresive, feminine, o sursa de inspiratie etc) si sa colaboram intr-un mod creativ.

Eu vreau sa reprezint femeia contemporana, femeia din ziua de astazi si din acest motiv nu veti regasi nicio referire la unghiurile de abordare ale istoriei artei trecute si nu voi reproduce nimic din ceea ce ii e specific.

Acum un an, desi nu am vizitat niciodata Africa, am avut o expozitie de pictura inspirata din aceasta cultura (African Spirit), iar de data aceasta am ales sa ma las inspirat de frumusetea femeilor care ma inconjoara si al caror farmec transcende dincolo de frumusetea fizica.

Am fost foarte incantat sa le am ca modele pe Anca Rusu, Cristina Dochianu, Raluca Lazarut, Valentina Pelinel, Mirela Boureanu Vaida, Octavia Geamanu, Roxana Iliescu, Ilinca Vandici etc. Le-am pus deja eticheta de adevarate muze, dar si de femei cu un sarm si o personalitate deosebite.

Ce aduce nou aceasta expozitie de pictura? Prin ce este ea originala?

O data cu acest proiect de pictura mi-a venit ideea sa aduc o completare, o prelungire a acestuia, printr-un gest de intrajutorare. Astfel, intentionez ca o parte din banii stransi din vanzarea tablourilor ce fac parte din F-LINE sa fie donata unei femei cu probleme si ma refer la probleme reale de sanatate, nicidecum la procurarea unei perechi de silicoane.

Daca in centrul atentiei plastice se afla femeia, arta poate sa faca ceva bun, in mod direct, pentru ea. Nu vreau sa fie doar arta de dragul artei, ci si arta de dragul femeii, in semn de valorizare si apreciere pe care i-o port. Dar aceasta idee de donatie, in functie si de posibilii clienti, ramane sa o definesc mai clar pe parcurs.

Te-a tentat vreodata sa faci din arta un business?

Desigur ca oricarui artist i-ar placea sa-si transforme pasiunea intr-o forma de venit. Practic, visul fiecaruia dintre noi, fara sa mai conteze ca esti artist plastic sau nu, este sa muncesti doar din placere si daca s-ar putea asta sa-ti asigure traiul zilnic.

Pana acum, am avut o singura tentativa antreprenoriala impreuna cu colegul meu, Bogdan Mihai Radu, care s-a concretizat in lansarea scolii noastre de pictura, "B&L ART", desi motivul pentru care am implementat aceasta idee a fost acela ca primeam foarte multe cereri din partea cunoscutilor sau a celor care ne treceau pragul atelierului din Hristo Botev si nu transformarea artei in business.

Cat de profitabila este arta in Romania?

Afaceri din arta se pot face, insa nu si fara sa platesti un pret sau sa-ti asumi niste riscuri. Dupa parerea mea, tot ce se face in arta numai pentru bani consider ca e act artistic compromis.

De obicei se tine seama de gusturile clientilor, iar aceste gusturi nu sunt intodeauna cele mai alese, ci trebuie educate. Arta pentru bani pot spune ca este cosmarul meu cel mai mare, e un fel de prostitutie artistica din punctul meu de vedere si nu face decat sa depersonalizeze artistul si creatia lui.

Artistul, prin definitie, are crezul lui propriu si fiecare creatie sau opera de arta este o consecinta a unei framantari interioare si a unei explorari foarte personale.

Daca ceva de ordin artistic este profitabil in Romania, acela mai mult ca sigur nu poate fi numit arta, ci mai degraba un produs foarte comercial, care acopera o anume cerere de piata.

Dar e adevarat ca, nu numai la noi, ci peste tot in lume, arta cu scop decorativ are locul ei aparte, iar un peisaj sau o floare se va vinde mereu.

#arta business, #pictor Liviu Mihai, #vernisaj pictura femei, #pictura F Line , #Pictura