Lucrarea "Fetita in rosu" de Grigorescu, in licitatie la 50.000 de euro

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:27
2374 citiri
Lucrarea "Fetita in rosu" de Grigorescu, in licitatie la 50.000 de euro
Sursa foto: Artmark

Lucrarea "Fetita in rosu" semnata de Nicolae Grigorescu si evaluata la 30.000-50.000 de euro se numara printre cel mai bine cotate tablouri ce vor fi scoase la vanzare la licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc organizata de Artmark miercuri.

Recent descoperita intr-o colectie elvetiana, opera a fost realizata in perioada in care Grigorescu se afla la Barbizon si Marlotte. "Fetita in rosu" a facut parte din colectia pictorului si colectionarului Eugene Blot, apoi din colectia Ernst Horndasch, unde a figurat alaturi de opere semnate de Bonnard, Renoir, Manet, Gericault si altii. Conform istoriei, fata reprezentata pe panza de Nicolae Grigorescu este fetita cea mica a celebrului realist francez Jean Francois Millet, fondatorul Scolii de la Barbizon.

Artistul mai este prezent in licitatie si cu peisajul "Luminis", estimat la 35.000-45.000 de euro. Opera clasata in categoria Tezaur a facut parte din celebra colectie a dr. Iosif Dona si colectia dr. Serban Andronescu Ghika, fiind retrocedata familiei colectionarului de Muzeul National de Arta al Romaniei in 2007.

Ce lucrari sunt incluse in licitatie

Licitatia aduce o multime de opera-vedeta semnate de Iosif Iser, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Francisc Sirato, Samuel Mutzner, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Ion Theodorescu-Sion, Octav Bancila, Nicolae Vermont si multi altii.

Din aceasta paleta se remarca opera "Odalisca cu salvari verzi" de Iosif Iser, estimata la 40.000-60.000 euro. Lucrarea provine din colectia industriasului Leon Laserson - unul dintre cei mai instariti colectionari ai anilor '40 si '50, concentrat pe cele mai importante opere semnate de Pallady si Iser - despre care Corneliu Baba spunea in 1945 ca este "poate cea mai pretentioasa ca valoare plastica din tot ce avem in Bucuresti".

O alta vedeta este pictura "Taranca cu copil" de Stefan Luchian, ce provine din colectia Smaranda Atanasiu, verisoara artistului, si mai apoi din colectia familiei Paleologu. Tabloul este estimat la 25.000-40.000 de euro.

De provenienta aparte este si tabloul "Peisaj din Franta" de Theodor Pallady, ce a facut parte din colectia dr. Iosif Dona, cea retrocedata in 2007 de Muzeul National de Arta al Romaniei. Si aceasta opera, estimata la 12.000-18.000 de euro, este clasata in categoria Tezaur a Patrimoniul cultural national.

Licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc este prefatata de Licitatia "Corneliu Baba si Discipolii", unde publicul se poate bucura de cea mai ampla opera a lui Baba, realizata pe tema conditiei umane, Tripticul "Prolog, Rascoala, Epilog" - estimata la 70.000-120.000 de euro-, dar si o multime de schite si picturi ale maestrului si artistilor care l-au urmat.

De asemenea, iubitorii de arta vor admira piese de Picasso, Dali, Warhol, precum si artisti romani importanti in Licitatia "Ceramica secolului XX".

Lucrarile scoase la vanzare au fost expuse de vineri pana marti la sediul Artmark din Palatul Cesianu-Racovita iar marti si miercuri, la Athenee Palace Hilton, unde au loc licitatiile "Corneliu Baba si Discipolii", "Ceramica secolului XX" si cea de Impresionism si Postimpresionism Romanesc.

#licitatie pictura, #pictura Grigorescu, #licitatie Grigorescu , #Pictura