Muzeul Brukenthal implineste 190 de ani de la deschiderea sa pentru public

Luni, 26 Februarie 2007, ora 15:05
1179 citiri

Muzeul National Brukenthal a celebrat duminica, 25 februarie 2007, 190 de ani de la inaugurarea sa ca institutie publica. Consemnat drept a doua colectie particulara deschisa publicului in Europa, dupa British Museum, Muzeul Brukenthal gazduieste peste 1.600.000 de obiecte de colectie, printre care si piese si lucrari de arta de valoare exceptionala.

Pentru celebrarea aniversarii, Muzeul National Brukenthal a inaugurat o serie de expozitii individuale care includ documente din activitatea publica a baronului, piese de piatra din epoca romana, covoare anatoliene din perioada otomana, arme si armuri, precum si trofee de vanatoare. De asemenea, in contextul aniversarii, muzeul onoreaza cu "Diploma aniversara" autoritati, personalitati, actuali si fosti angajati, pentru sustinerea si contributia adusa la dezvoltarea institutiei.

Articulat in principal in jurul colectiilor fondatorului sau, baronul Samuel von Brukenthal, institutia sibiana deruleaza anul acesta peste 25 de proiecte in cadrul programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Recent, in preambulul inaugurarii Capitalei Culturale, Ministerul Culturii si Cultelor a finalizat procesul de restituire a celor 19 capodopere din colectia de pictura europeana, de o valoare inestimabila, transferate abuziv de catre autoritatile comuniste Muzeului National de Arta din Bucuresti in 1948. Printre operele retrocedate muzeului sibian se regasesc "Omul cu tichie albastra" a lui Jan van Eyck, "Uciderea Pruncilor" a lui Pieter Bruegel cel Batran si "Ecce Hommo", apartinand lui Tiziano.

Muzeul Brukenthal a fost inaugurat ca institutie publica in 1817 in urma dispozitiilor testamentare ale baronului Brukenthal. Consilier secret al reginei Mariei Tereza si guvernator al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal a adunat in timpul vietii, ca urmare a interesului deosebit pentru arta si stiinta, colectii impresionante de valoare exceptionala - galeria de tablouri, biblioteca, biroul de gravuri si colectia de numismatica. Pinacoteca baronului cuprinde numeroase lucrari, de la Renastere la epoca Rococoului, apartinand scolilor flamando-olandeza, italiana, germana si austriaca. Galeria se poate lauda cu opere ale unor pictori precum Rubens, Anton van Dyck, Jan van Eyck, Botticelli, Tiziano si Christoph Pauditz.

De o deosebita valoare este si biblioteca cu cele peste 250.000 de volume, in majoritatea lor literatura social-politica, filosofica si beletristica a secolului al XVIII-lea. Colectia, care cuprinde capodopere precum celebrul Breviarum Brukenthal (sec. XV), a fost dezvoltata dupa moartea baronului si imbogatita cu numeroase incunabule: Toma d'Aquino - Opus praeclarum quarti scripti (1469), Petrarca - Triomphi (1488), Geografia lui Strabo (1473), operele lui Boccacio, Petrarca si alti mari artisti.

Bloombiz