O acuarela de Paul Cezanne, vanduta cu 19,12 mil dolari

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 20:33
2123 citiri
O acuarela de Paul Cezanne, vanduta cu 19,12 mil dolari

O acuarela de Paul Cezanne, considerata un studiu pregatitor pentru una din versiunile tabloului "Joueurs de cartes", a fost adjudecata, marti, pentru 19,12 milioane de dolari, la licitatia de arta impresionista si moderna organizata de casa Christie's, la New York.

Aceasta acuarela are dimensiunile de 46,7 centimetri x 30,5 centimetri si reprezinta o schita pregatitoare pentru tabloul "Joueurs de cartes" - executat de pictorul francez in cinci versiuni diferite, intre anii 1890 si 1896. Pretul de vanzare s-a inscris in estimarile specialistilor (15 - 20 de milioane de dolari).

Proprietate, inca din anii 1930, a colectionarului texan Heinz F. Eichenwald, in prezent decedat, acuarela nu a mai fost expusa in public din anul 1953 si a fost prezentata de casa Christie's drept una dintre operele principale in licitatia de primavara de arta moderna si impresionista organizata de aceasta casa la New York.

In decurs de o ora, 31 de picturi si sculpturi au fost propuse spre vanzare.

O panza de Henri Matisse, "Les pivoines" (1970), a fost adjudecata pentru 19,2 milioane de dolari, depasind insa cu mult estimarea initiala de 8 - 12 milioane de dolari.

O panza de Picasso, denumita "Deux nus couches" (1968), a fost achizitionata de un colectionar pentru 8,8 milioane de dolari, incadrandu-se in intervalul estimat (8 - 12 milioane de dolari).

Un bronz de Henry Moore, "Reclining figure", si-a gasit cumparator pentru 5 milioane de dolari, respectand si el estimarile specialistilor.

"Le repos", un mic portret romantic si colorat realizat de Picasso amantei sale Marie-Therese Walter, in 1932, estimat intre 5 si 7 milioane de dolari, a fost cumparat cu 9,88 milioane de dolari.

O sculptura de Alberto Giacometti, "Buste de Diego", a fost retrasa din aceasta licitatie, cu putin timp inainte de inceperea ei.

Casa Christie's spera sa obtina 100 de milioane de dolari la aceasta prima licitatie, care a avut vanzari totale de 117 milioane de dolari.

Licitatia de primavara va continua miercuri seara la casa Sotheby's, care va scoate la vanzare una dintre versiunile celebrului tablou "Tipatul" al pictorului norvegian Edvard Munch. Acest pastel pe carton, realizat in 1895, este estimat la 80 de milioane de dolari.

#Paul Cezanne New York, #licitatie acuarela Paul Cezanne , #Pictura