Picturile lui Van Gogh, reproduse cu tehnologie 3D

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 17:00
5460 citiri
Picturile lui Van Gogh, reproduse cu tehnologie 3D

Oamenii de stiinta au reusit o performanta care ar fi cu siguranta ravnita de falsificatori: o tehnologie care poate reproduce aproape de perfectiune picturile lui Vincent Van Gogh, intr-un ritm de trei pe zi, relateaza vineri Reuters.

Pana acum, cinci dintre cele mai cunoscute creatii ale pictorului nascut in Olanda, intre care Floarea Soarelui si Recolta, au fost supuse unui tratament special in cadrul unui proiect sustinut de Muzeul Van Gogh din Amsterdam, folosind o tehnologie 3D dezvoltata de Fujifilm.

'Vorbim de urmatoarea generatie in materie de reproduceri. Am avut litografia, apoi fotografia mai intai alb-negru si pe urma cea color. Acum avem reproduceri tridimensionale', a declarat Axel Rueger, directorul muzeului.

Fiecare astfel de copie in relief costa 25.000 de euro. Procesul de productie destul de complex face ca intr-o zi sa poata fi realizate doar trei astfel de copii, dar timpul si pretul ar mai putea scadea odata cu imbunatatirea tehnologiei.

Un poster obisnuit cu Floarea Soarelui costa in jur de 15 dolari. Dar si cei 25.000 de euro ceruti pe o reproducere 3D inseamna mult mai putin decat cele 82.5 milioane de dolari platite in 1990 de omul de afaceri nipon Ryoei Saito pentru 'Portretul dr. Gachet', al lui Van Gogh, la o licitatie a casei Christie's, sau decat cele 53,9 milioane platite in 1987 de omul de afaceri australian Alan Bond pentru 'Irisi'.

Afectat ca multe alte institutii de arta de taieri bugetare, Muzeul Van Gogh face apel la sectorul privat si la parteneriate comerciale pentru a obtine fonduri si spera sa stranga zeci de milioane de euro necesari pentru renovare si cercetare din vanzarea reproducerilor tridimensionale, cunoscute ca 'relievo'-uri.

#picturi Van Gogh, #reproducere picturi Van Gogh , #Pictura