Un tablou vandut cu 150 de euro a fost autentificat ca opera de tinerete a lui Dali

Vineri, 23 Mai 2014, ora 09:06
1848 citiri
Un tablou vandut cu 150 de euro a fost autentificat ca opera de tinerete a lui Dali

O pictura in ulei, care s-a vandut cu 150 de euro intr-un magazin de antichitati acum mai mult de 20 de ani, a fost autentificata ca fiind prima opera suprarealista a lui Salvador Dali, realizata cand avea 17 ani, au anuntat joi experti madrileni, citati de AFP.

Tomeu L'Amo, pictor si istoric de arta, a descoperit panza intr-un magazin din Girona (nord-estul Spaniei) in 1988 si, gandindu-se ca ar putea fi vorba de o lucrare a maestrului catalan, a cumparat-o cu 25.000 peseta, moneda din acea perioada. "Cand am vazut culorile, m-am gandit ca ar putea fi un Dali, dar nu aveam nicio dovada. Am cercetat si, incet-incet, mi-am dat seama ca era intr-adevar un Dali", a spus el presei, prezentand opera.

In 'Nasterea intrauterina a lui Salvador Dali' sunt pictati ingeri pe cer, deasupra unui vulcan, iar pictura poarta semnatura pictorului, cu o scurta dedicatie. Lucrarea a fost considerata multa vreme a unui artist necunoscut, fiind datata 1896, cu opt ani inainte sa se nasca Dali. Dupa ce a fost supusa unor analize minutioase, inclusiv fotografierii in infrarosu, razelor X si ultraviolete intre 2004 si 2013, expertii au ajuns la concluzia ca tabloul a fost pictat in jurul anului 1921 de Dali, care avea atunci 17 ani.

Analizele au dezvaluit faptul ca panza fusese desenata cu cerneala albastra si neagra, fiind apoi pictata in tuse largi, arata Carmen Linares de la Muzeul Frederic Mares din Barcelona. "Fotografierea in infrarosu a dezvaluit mai clar liniile negre si a confirmat utilizarea acestei tehnici, la care artistul a recurs si in alte opere", a adaugat experta.

Analiza grafologica a aratat ca scrisul dedicatiei compuse din zece cuvinte corespunde cu cel al lui Dali din acea perioada. Tomeu L'Amo considera ca Dali, cunoscut pentru inclinatia pentru provocare, a folosit un cod numerologic pentru a masca data. "Cred ca Dali rade in mormant gandindu-se ca a reusit sa insele atata lume, atat de mult timp", a spus el.

El a vandut in cele din urma tabloul, in cursul acestei luni, unui cumparator ramas anonim. "Tabloul poate fi considerat prima opera realista a lui Dali", precizeaza Nicolas Descharnes, expert specializat in Dali.

Salvador Dali a murit la Figueres (Catalonia) in 1989, la 85 de ani.

#tablou autentificat, #tablou Dali, #pictura ulei Salvador Dali , #Pictura