BNR ofera 800 mii de euro unui sculptor, pentru statuia lui Carada

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 09:58
1547 citiri
BNR ofera 800 mii de euro unui sculptor, pentru statuia lui Carada

Sculptorul Ioan Bolborea, autorul ansamblului "Caragialiana", dar si al altor statui comandate de Primaria Capitalei, a primit recent un contract de 3,5 milioane lei (aproape 800.000 de euro) de la BNR pentru realizarea grupului statuar Eugeniu Carada, fondator al institutiei.

Contractul a fost atribuit sculptorului Ioan Bolborea la inceputul lunii mai, prin negociere fara anunt de participare, alegere justificata prin faptul ca proiectul poate fi realizat doar de un anumit ofertant, din motive artistice.

De altfel, in anuntul de atribuire publicat de Banca Nationala a Romaniei, se precizeaza ca nu a existat decat un singur ofertant.

Suma platita de BNR pentru grupul statuar Eugeniu Carada, 2,8 milioane lei fara TVA, va acoperi executia, montajul, lucrarile auxiliare si de imprejmuire.

Banca centrala noteaza printre serviciile acoperite: arhitectura, servicii de inginerie si servicii integrate de inginerie, servicii de amenajare urbana si servicii de arhitectura peisagistica, servicii conexe de consultanta stiintifica si tehnica, servicii de testare si analiza tehnica.

Bolborea detine o "fabrica de monumente" langa Bucuresti, dotata cu o turnatorie cu ceara pierduta si ipsosarie. De asemenea, ateleriul lui Bolborea dispune si de o sectie de restaurare.

Intr-o dezbatere recenta privind Centrul Istoric al Bucurestilor, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat public ca banca centrala va plati pentru un grup statuar Eugeniu Carada.

Eugeniu Carada, ctitor al Bancii Nationale a Romaniei

De altfel, Carada este unul dintre figurile pos-pasoptiste care l-au fascinat pe seful BNR, fie ca-l numeste unul dintre fondatorii bancii centrale, fie ca apreciaza originea sa, oltean dupa mama.

Chiar pe pagina oficiala de web a BNR este mentionat ca primul guvernator al Bancii Nationale a fost Ion I. Campineanu, insa adevaratul ctitor al institutiei a fost Eugeniu Carada.

Politician si economist, Carada (1836 -1910) debuteaza ca om de litere, cu poezii patriotice, si chiar a compus muzica patriotica si a scris librete cu mesaj patriotic.

La 21 de ani intra in politica, fiind ales deputat, si se imprietenesete cu IC Bratianu si CA Rosetii. Intra in redactia ziarului "Romanul", unde activeaza timp de 12 ani, provmovand ideile liberale ale vremii: "Libertatea unui individ n-are alte margini decat libertatea altuia", scria Carada intr-unul dintre comentariile sale.

Istoria il plaseaza printre politicienii care au militat puternic pentru inlaturarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza si aducerea unui principe strain. De altfel, alaturi de IC Bratianu, Carada a negociat cu Casa regala de Hohenzollern aducerea pe tron al lui Carol I.

Tot Carada va ajunge insa unul dintre "dusmanii" regelui Carol, participand la complotul cunoscut sub numele de "Republica de la Ploiesti".

Desi nu a existat o reconciliere, istorici sustin ca cei doi s-au respectat, fara a se intalni vreodata.

Carada a refuzat sa fie guvernator al BNR, cel mai probabil pentru ca ordinul de numire ar fi trebuit semnat de Carol I, dar a activat timp de 30 de ani ca director al institutiei, pe care, de fapt, a condus-o din umbra in toti acesti ani.

Statuia ecvestra a lui Carol I din Bucuresti a fost refacuta recent de sculptorul Florin Codre, fost profesor a lui Bolborea la Liceul de Arta din Brasov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sculptura Eugeniu Carada BNR, #sculptura comandata de BNR, #pret sculptura BNR, #pret sculptura Eugeniu Carada , #Sculptura