Poarta Sarutului, ingalbenita dupa spalare

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 08:13
1967 citiri
Poarta Sarutului, ingalbenita dupa spalare

Dorin Danila, proiectantul lucrarilor de restaurare a Portii Sarutului, acuza Institutul National al Patrimoniului ca opera din piatra a lui Constantin Brancusi, expusa in parcul central din Targu-Jiu, s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata cu jet cu apa sub presiune.

Danila s-a aflat, joi, la Targu-Jiu, dupa ce a aflat ca lucrarile de restaurare a operei sunt finalizate, el sustinand ca nici macar nu fusese anuntat, in calitate de proiectant general al lucrarilor, ca acestea au inceput.

El a mentionat ca joi trebuia semnata receptia finala a lucrarilor de restaurare, lucru cu care nu a fost de acord, nefiind informat la timp despre derularea proiectului.

"Eu nu am semnat receptia. Daca acum o luna aflam si eu ca s-a pus afisul, la deschiderea unui santier se pune un panou cu numele constructorului, cu perioada de executie, dar aici nu s-a facut. De ce nu s-a pus acest panou? Asemenea lucrari atrag multi neaveniti care au alte specializari. La aceasta lucrare trebuia un specialist in domeniul 9, dar s-au bagat niste arhitecti care sa-si lege si ei numele de opera. Nu are nicio treaba restaurarea in piatra cu acesti bagaciosi care vor sa ramana in istorie. De asta se si lucreaza pe ascuns", a declarat Danila.

Monumentul, curatat cu utilaje similare celor din spalatoriile de masini

Lucrarile de restaurare a Portii Sarutului au inceput in luna august, opera fiind atunci ascunsa privirii trecatorilor de o panza pe care era imprimata imaginea acesteia, fara a exista vreun panou cu privire la lucrari.

Dorin Danila a spus ca, dupa lucrarile de restaurare, Poarta Sarutului a devenit "galbena", dupa ce a fost spalata fiind folosit un pistol cu apa sub presiune, asemanator celor din spalatoriile auto.

"Spalarea Portii Sarutului e o aberatie. Tot fierul din piatra a iesit la suprafata. Legea 462, cea a Patrimoniului, spune ca cine lucreaza fara avize e caz penal. Nu exista nici un proiect in care sa se poata spune ca se poate spala cu pompa sub presiune. Nu exista asa ceva. De asta Poarta e galbena. Apa sub presiune a dizolvat sarurile din fier si Poarta a devenit galbena", a mai spus Danila.

Acesta a mentionat ca lucrarile au fost finantate de Institutul National al Patrimoniului (INP), care nu l-a consultat nicio clipa cu privire la ceea ce s-a intamplat la Poarta Sarutului.

"Directorul Institutului National al Patrimoniului m-a facut dobitoc si mi-a inchis telefonul. Nu ma cunostea, nu ma stia, ii cautati numele pe internet, ca eu nu vreau sa i-l retin. Nu am patit treaba asta de 30 de ani, in care am lucrat cu oameni importanti din Romania, de la presedinti pana la ambasadori si altii", a mai spus Danila.

Primarul din Targu-Jiu, Florin Carciumaru, a spus, la randul sau, ca Danila este in conflict de mai mult timp cu reprezentantii INP, el solicitand ca reprezentanti ai institutului, dar si de la Ministerul Culturii sa se deplaseze de urgenta la Targu-Jiu pentru a analiza situatia creata.

"Din informatiile pe care le am, s-a lucrat conform documentatiei. Imi pare rau ca a iesit acest scandal si ca meciul dintre Institutul National al Patrimoniului si domnul Danila s-a mutat la Targu-Jiu. E un conflict, pentru ca stiu ca Institutul nu a vrut sa lucreze cu domnul Danila, pentru ca proiectul sau e prea scump. O sa iau legatura cu conducerea Institutului si a Ministerului Culturii ca sa vina la Targu-Jiu si sa rezolve aceasta problema cat se poate de repede", a mentionat edilul.

Scandalul are loc in contextul in care premierul Victor Ponta, care este si deputat de Targu-Jiu, este asteptat la sfarsitul acestei saptamani in oras, autoritatile locale organizand mai multe evenimente menite sa marcheze implinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, care include Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului, Calea Eroilor si Coloana Infinitului.

Poarta Sarutului a mai fost restaurata si in 2003, cand lucrarile, finantate cu fonduri de la Banca Mondiala, au durat mai bine de un an, atunci autoritatile amenajand si parcul in care se afla acestea.

#restaurare Poarta Sarutului, #Poarta Sarutului galbena, #monumente Romania , #Sculptura