Cavalleria Rusticana & Pagliacci, in regia lui Ion Caramitru, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:31
2151 citiri
Cavalleria Rusticana & Pagliacci, in regia lui Ion Caramitru, pe scena Operei Nationale Bucuresti
Paiate (Foto: Opera Nationala Bucuresti / Steluta Popescu)

Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 19 octombrie 2018, incepand cu ora 18:30, spectacolul "Cavalleria Rusticana & Pagliacci", de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.

Regia poarta semnatura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creata de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului ii apartine lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Sandu - invitat. Corul Operei Nationale Bucuresti va fi pregatit de catre Daniel Jinga.

Pentru acest spectacol regizorul Ion Caramitru vine cu o conceptie noua, ambele intrigi tratand gelozia umana si consecintele ei transpuse intr-un realism puternic, dupa cum insusi declara: "Exista in spectacolul de opera subordonat pana la perfectiune muzicii (note, masuri, arii, balet, cor) un spatiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cat este mai mare conventia, cu atat mai mare libertatea. Este vorba despre realism de la inceput pana la sfarsit. Nu va lasati inselati de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfasoara in culori de alb si negru, Pagliacci se petrece intr-un decor colorat; costume, scena, decor palpabil, dar ambele ascund o crima din gelozie."

Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, "Cavalleria rusticana" justifica prezenta sa in repertoriul teatrelor din intreaga lume.

Inspiratia cu care compozitorul a gasit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor si caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifica gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio alta creatie a lui Pietro Mascagni.

"Pagliacci" este o opera in doua acte compusa de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrarile care figureaza in repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc sambata, 3 noiembrie 2018, incepand cu ora 18:30.

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Partener oficial: Enel Romania

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Agapitos Cofetarie, enRose

Partener: Artmark

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Observator Cultural, Agerpres, Business Review, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei

#Cavalleria Rusticana Pagliacci ONB, #Cavalleria rusticana Caramitru , #Stiri Arta