Cea mai mare catastrofa naturala din istoria Europei: Pompei

Duminica, 24 August 2014, ora 09:44
1034 citiri
Cea mai mare catastrofa naturala din istoria Europei: Pompei
Foto: 2012 En

In ziua de 24 august anul 79 d.Hr, cu aproape doua milenii in urma, se producea cel mai mare dezastru natural cunoscut in istoria Europei - eruptia vulcanulul Vezuviu, care avea sa acopere cu cenusa si lava topita trei orase romane: Pompei, Herculaneum si Stabiae.

Cenusa si lava, asternute intr-un strat de cativa metri, au pastrat vestigiile intacte de-a lungul celor doua milenii, ferindu-le atat de urgia intemperiilor, cat si de lacomia jefuitorilor, incapabili sa decoperteze straturile, noteaza Infoniac.

Descrierea unui martor ocular

Descoperit cu totul intamplator in anul 1748, orasul Pompei a ajuns sa fie cel mai cautat site arheologic al Italiei, datorita in principal cantitatii enorme de infomatii despre viata citadina a romanilor, intr-un moment cand Imperiul Roman se afla la culmea dezvoltarii sale.

Intamplarea face sa existe astazi marturiile unui contemporan, care a asistat la catastrofa. El este cunoscut in istorie sub numele de Pliniu cel Tanar si, in timpul ...citeste mai departe despre "Cea mai mare catastrofa naturala din istoria Europei: Pompei" pe Ziare.com

#Pompei site arheologic, #Vezuviu eruptie, #catastrofe naturale Pompei , #Stiri Arta