Expozitia "Carol Popp de Szathmari" se prelungeste

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 16:50
1400 citiri
Expozitia "Carol Popp de Szathmari" se prelungeste

Expozitia temporara "Carol Popp de Szathmari si revelatia artistica a Orientului", organizata la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) din Capitala, se prelungeste pana la data de 27 octombrie.

Curatorul expozitiei este Elena Olariu, specialist al Cabinetului de Desene si Gravuri din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei. Expozitia poate fi vizitata in Galeria de Arta Romaneasca Moderna, in salile dedicate expunerii de arte grafice.

La 200 de ani de la nasterea pictorului si fotografului Carol Popp de Szathmari (1812 - 1887), expozitia prezinta in premiera absoluta o selectie de 47 de lucrari de grafica cu tematica orientala din patrimoniul MNAR, cuprinzand desene si acuarele concepute de cel care este considerat "parintele" acuarelei moderne din Romania.

Conform insemnarilor de pe desenele si acuarelele sale, Szathmari a calatorit adeseori la Istanbul, a vizitat Siria si zone din antica Persie, teritorii incluse atunci in Imperiul Otoman. In 1864, Szathmari il insoteste in calitate de pictor pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. Cu aceasta ocazie realizeaza si o schita rapida in care reda intalnirea lui Cuza cu sultanul Abdul Aziz, in prezenta lui Fuad Pasa.

Carol Popp de Szathmari este primul pictor din spatiul romanesc care a iubit cu pasiune tema orientala. El i-a insuflat aceasta preferinta unicului sau fiu, Alexandru, care-i va mosteni talentul pentru pictura.

Primul contact pe care Alexandru il are cu subiectele orientale este prin intermediul fascinantelor basme "1001 de nopti". Acuarela cu batranul si copilul iesind din Constantinopol, realizata de Szathmari - tatal, este parca o ilustrare a acestor povesti. Lucrarea a fost realizata in anul 1883 pentru fiul sau, care avea 12 ani.

Mai tarziu, Alexandru Satmary, alaturi de alti patru pictori romani - Iosef Iser, Ion Theodorescu-Sion, Gheorghe Patrascu si Ipolit Strambu -, descopera frumusetea Balcicului, dar si a Dobrogei, readucand in prim-plan tema orientala in arta romaneasca.

#Muzeu National Arta Romania, #expozitie Muzeul National, #expozitia Carol Popp Szathmari , #Stiri Arta