Filmele finaliste la premiul LUX 2012 ajung la Bucuresti

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 12:11
1370 citiri
Filmele finaliste la premiul LUX 2012 ajung la Bucuresti

Filmele finaliste la editia de anul acesta a premiului LUX, decernat de Parlamentul European, vor fi proiectate la Bucuresti, la cinema Studio, vineri si sambata.

"Csak a szel/ Just The Wind", de Bence Fliegauf, "Io sono Li/ Shun Li and the Poet", de Andrea Serge, si "Tabu", de Miguel Gomes, sunt cele trei pelicule selectionate in acest an pe lista scurta a finalistilor pentru premiul LUX.

Cele trei filme vor putea fi vizionate la Cinema Studio din Bucuresti, potrivit urmatorului program: vineri - 17.30 ("Io Sono Li"), 19.30 ("Csak a Szel"); sambata - 18.00 ("Tabu"), 20.00 (dezbatere privind temele aduse in atentia publicului de filmul "Tabu", cu participarea criticului Irina Margareta Nistor si a jurnalistului Cristian Tudor Popescu).

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a cinematografului.

Evenimentul de la Bucuresti este organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

Proiectate in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene in cadrul evenimentului "Zilele Filmului LUX", in perioada 15 octombrie - 20 noiembrie, filmele finaliste sunt subtitrate, cu finantare europeana, in cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Premiul LUX va fi acordat intr-o ceremonie oficiala pe 21 noiembrie, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, in prezenta realizatorilor filmelor.

Premiul LUX a fost infiintat in anul 2007, iar castigatorul este desemnat prin voturile exprimate de politicienii din Parlamentul European. Filmul castigator, recompensat si cu un cec de 87.000 de euro, este apoi subtitrat in cele 23 de limbi oficiale ale UE si pentru fiecare stat membru UE se va crea o copie in formatul de 35mm.

Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive si de vedere. Prin acest premiu, Parlamentul European doreste sa elimine barierele lingvistice care deseori reprezinta un obstacol pentru distributia filmelor europene.

Peliculele laureate la editiile precedente sunt "Auf der anderen Seite" (2007), de Fatih Akin, "Le Silence de Lorna" (2008), de Jean-Pierre si Luc Dardenne"Welcome" (2009), de Philippe Lioret, "Die Fremde" (2010), de Feo Aladag, si "Les neiges du Kilimandjaro" (2011), de Robert Guediguian.

La editia din 2007, unul dintre cele trei filme finaliste a fost "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", al regizorului roman Cristian Mungiu.

#filme premiate Parlament European, #filme premiat LUX 2012, #filme premiate LUX proiectare Bucuresti , #Stiri Arta