Monument de 9 milioane de lei nu poate fi adus din China, din lipsa banilor

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 15:21
1440 citiri
Monument de 9 milioane de lei nu poate fi adus din China, din lipsa banilor

O lucrare de 9 milioane lei, platita de Ministerul Culturii si care ar fi trebuit sa faca parte dintr-un monument din Arad, nu poate fi livrata din China, unde a fost realizata de un sculptor roman, pentru ca nu are cine sa plateasca transportul de 100.000 de euro.

Lucrarea reprezinta o coloana a infinitului, care va face parte din componenta unui monument dedicat Marii Uniri de la 1918, care ar fi trebuit inaugurat inca din 1 Decembrie 2012, insa piesele nu au mai fost livrate.

Monumentul Marii Uniri ar urma sa fie amplasat pe un lac din centrul municipiului Arad, dupa demersuri care au fost initiate in urma cu zece ani de Asociatia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA).

In 2003, asociatia a lansat un concurs national pentru realizarea unui monument tematic, la care au participat 13 artisti plastici. Juriul a declarat drept castigator proiectul unui artist aradean, dar Ministerul Culturii si Cultelor nu a fost de acord cu lucrarea acestuia si a organizat un nou concurs, in 2007, care a fost castigat de sculptorul Florin Codre.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, spune ca monumentul ar fi trebuit livrat inca de anul trecut, insa atunci firma artistului a intrat in insolventa, iar din acest motiv nu s-a putut face livrarea monumentului la timp, anul trecut.

"Ministerul Culturii a platit noua milioane de lei pentru lucrare, dar aceasta nu a fost livrata anul trecut pentru ca firma sculptorului a intrat in insolventa si nu avea 100.000 de euro pentru a transporta piesele cu vaporul pana in Romania. Este pacat ca ministerul nu face nimic pentru o lucrare platita deja. Ministerul Culturii trebuie sa se implice pentru a se aduce in tara acest monument", a declarat Falca.

In bugetul pe anul trecut al municipiului Arad era prevazuta suma de 3,6 milioane de lei pentru amplasarea monumentului asteptat din China, bani care au fost transferati in bugetul pe acest an. Suma trebuie cheltuita pentru realizarea infrastructurii pe care va fi asezat monumentul si a trei poduri care vor lega coloana din marmura inalta de 36 de metri de malurile lacului.

"Sunt sanse minime ca inaugurarea sa aiba loc in acest an de Ziua Nationala, pentru ca ar fi nevoie de sase luni pentru lucrari, care nu pot incepe inainte de livrarea pieselor", a afirmat primarul.

Lucrarea reprezinta o coloana a infinitului stilizata sub forma unui stalp ramificat, simbolizand o convergenta a celor trei provincii romanesti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

#monumente Arad, #finantare monument Arad, #art Arad , #Stiri Arta