Mori unicat, vechi de sute de ani, expuse la Sibiu in cea mai variata colectie din Europa

Vineri, 08 August 2014, ora 13:54
1733 citiri
Mori unicat, vechi de sute de ani, expuse la Sibiu in cea mai variata colectie din Europa

Peste 30 de mori de toate tipurile sunt expuse in Muzeul in aer liber din Sibiu, in cea mai variata colectie din Europa. Unele sunt unicat, altele sunt vechi de aproape doua sute de ani, dar toate sunt in perfecta stare de functionare si atrag anual mii de vizitatori.

Aproape patru sute de monumente au fost reconstruite in Muzeul in aer liber din Sibiu. Sunt peste zece kilometri de alei, iar vizitatorii se pot plimba ore in sir admirand monumente din viata satului romanesc de odinioara, potrivit Mediafax.

Asezate intr-un sector aparte, dispuse de-a lungul unor alei generoase, morile sunt una dintre principalele atractii ale muzeului. Ca sunt in camp deschis sau printre copaci, pe marginea unui parau sau chiar pe lac, morile poarta vizitatorii prin diferite perioade de timp si diferite zone geografice ale tarii. Morile de vant ii duc prin Tulcea si Constanta, morile cu ciutura prin Hunedoara, Gorj sau Caras-Severin, iar morile hidraulice ii poarta pe Somes, Olt sau Mures.

Primul monument din muzeu - o moara din judetul Hunedoara

Primul monument care a fost reconstruit in Muzeul in aer liber din Sibiu, in 1964, a fost Moara din Dabaca, judetul Hunedoara, o instalatie hidraulica de macinat, cu roata verticala, care dateaza de la 1848.

"Inscriptia se vede atat pe frontonul morii, partea din fata pe care o vede oricine care intra, fronton realizat dintr-o bucata mare de stejar, cat si intr-o inscriptie din interiorul monumentului. Inscriptia este in limba romana, dar cu caractere chirilice si, pe langa anul construirii morii, este inscriptionata si echipa de mesteri care a realizat-o", explica Stefan Paucean, specialistul muzeului care se ocupa de sectorul morilor.

De-a lungul anilor, muzeografii sibieni au colindat tara in lung si-n lat si au gasit mori de toate felurile. Fie le-au cumparat de la proprietari, fie acestia le-au donat muzeului. In prezent, unitatea dispune de o colectie de peste 30 de mori. Impresionant nu este neaparat numarul lor, ci faptul ca ele reprezinta toate tipurile de mori care au existat vreodata in Romania si, in afara de moara mareica, este acoperita si intreaga tipologie a morilor din lume. Colectia cuprinde 23 de tipuri de mori, fiind cea mai variata din Europa.

Muzeul are mori eoliene, inalte de 12-13 metri, mori hidraulice cu roti ce au peste patru metri diametrul si peste 50 de cupe pentru receptarea apei, mori cu ciutura, mori plutitoare, dar si mori actionate de cai.

Cea mai veche moara din muzeu dateaza din 1833 si este o moara hidraulica cu roata verticala, din Orsova, judetul Mures.

Moara unicat, constructie impresionanta ce ridica mari probleme de conservare

Cea mai impresionanta constructie este Moara cu tractiune cabalina din Sanpetru Mare, judetul Timis. Este o instalatie unicat in Romania, gasita in anii 1940-1942, in gospodaria unui agricultor svab din Campia Banatului.

"Moara respectiva are o roata orizontala, paralela cu solul, cu un diametru de 12 metri. Este o moara de dimensiuni semnificative. Pe exteriorul rotii sunt prevazute 600 de <> in mecanismul de macinare. Aceasta roata se cupleaza la instalatia de macinat, care este prevazuta cu un reductor cu zece spite. Moara asta este spectaculoasa. In interiorul rotii erau inhamati caii - doi sau patru - si faceau o miscare de rotatie continua. Avand 600 de masele raportate la zece spite rezulta un raport final de transmisie de 1 la 60. La o rotatie completa a rotii, pietrele de moara se invarteau de 60 de ori. Era o eficienta extraordinara. Este cel mai mare raport de transmisie al unei mori din Romania. Daca erau caii hraniti bine, intr-o ora, se puteau macina si peste 120 de kilograme de cereale", povesteste specialistul Muzeului Astra.

El explica insa si faptul ca aceasta constructie spectaculoasa este in pericol, din cauza conditiilor meteorologice diferite fata de locul de provenienta a monumentului.

Acesta sustine ca isi doreste conditii optime pentru morile de care se ocupa - si despre care stie totul -, desi costurile de intretinere, conservare si restaurare sunt destul de mari.

Monumentele, desi extrem de vechi, sunt perfect functionale, fiind reconstruite pana la cel mai mic detaliu. Nu se pun insa vreodata in functiune pentru a nu le degrada si pierde pentru totdeauna.

La aceste monumente se fac operatiuni de conservare si restaurare, dar totul astfel incat sa fie pastrat 80-82 la suta din structura originala a monumentului.

Muzeul, vizitat anual de sute de mii de turisti, morile fiind una dintre atractii

Muzeul in aer liber este unul dintre principalele obiective turistice ale municipiului Sibiu. Sibieni, vizitatori din intreaga tara, dar si din strainatate sunt atrasi de farmecul locului, de idilicul monumentelor, de linistea care ii inconjoara odata intrati in spatiul muzeului. Departe de tumultul cotidian, Muzeul in aer liber ii duce intr-o lume demult apusa, dupa care sufletul omului modern tanjeste.

In 2013, Muzeul Astra din Sibiu a fost in topul celor mai vizitate muzee din tara, cu peste 370.000 de vizitatori. Cei mai multi dintre acestia se inregistreaza la Muzeul in aer liber.

Statisticile din 1901-1902 aratau ca doar in judetul Tulcea erau peste 430 de mori eoliene. Specialistii Muzeului Astra au constatat ca, in prezent, nu mai exista niciuna.

"E pacat ca in prezent nu se mai pastreaza aceste mori si aici intervine menirea muzeului de a salva de la distrugere si disparitie unele monumente de arhitectura si civilizatie tehnica traditionala", spune Stefan Paucean.

Cu o urma de regret in glas, el povesteste ca mai exista mori traditionale functionale in tara, dar, din pacate, nu mai pastreaza caracterul original: diferite componente sunt inlocuite cu materiale industriale.

Acum ca muzeul si-a completat colectia de mori, ultima fiind achizitinata in 2009, rolul specialistilor de la Sibiu este de a consilia comunitatile locale care mai au astfel de mori functionale sa incerce sa le pastreze cat mai bine, cat mai aproape de original.

Muzeografii sibieni au initiat si coordonat cel mai mare proiect din Romania legat de conservarea morilor: rezervatia mulinologica de la Rudaria, Eftimie Murgu, judetul Caras-Severin. Un numar de 22 de mori cu ciutura au fost conservate "in situ" si sunt in continuare folosite de comunitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mori unicat, #muzeu mori vant, #moara vant Hunedoara , #Stiri Arta