Moscova aloca 20 de milioane de dolari pentru a restaura catedrala rusa de la Nisa

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 14:32
2091 citiri
Moscova aloca 20 de milioane de dolari pentru a restaura catedrala rusa de la Nisa

Statul rus a anuntat recent ca va debloca douazeci de milioane de dolari (circa 15,6 milioane de euro) pentru a finanta renovarea catedralei ortodoxe de la Nisa, in sud-estul Frantei, a indicat miercuri rectorul edificiului.

"Suntem bucurosi ca guvernul rus si-a tinut promisiunea", a declarat protopopul Nicolas Ozolin pentru agentia franceza de presa, potrivit AFP.

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat la sfarsitul lui iunie directiva care permite deblocarea acestor fonduri, directiva care prevede inceperea lucrarilor inainte de sfarsitul lui 2013, a precizat acesta. Lucrarile vor continua pana in 2015.

"Peretii exteriori si interiori vor putea fi refacuti, precum si cupolele, sistemul electric si cel de securitate", a enumerat Ozolin, fara a da alte detalii.

In interiorul edificiului, vor fi restaurate piesele de mobilier, frescele si iconostasul. Toate lucrarile vor fi realizate de o echipa de "specialisti recunoscuti in domeniul restaurarii operelor de arta", potrivit protopopului.

Atunci cand vor fi incheiate lucrarile de restaurare, Federatia Rusa va transfera catedrala Bisericii Ortodoxe Ruse, cu conditia ca aceasta sa o poata mentine in stare buna.

In aprilie, justitia franceza a confirmat ca Federatia Rusa este proprietara catedralei, punand capat unui litigiu vechi de sapte ani cu o asociatie culturala din Nisa, gestionara edificiului de aproape 90 de ani.

Clasata drept monument istoric, Catedrala Saint-Nicolas, unul din cele mai frumoase monumente rusesti din afara tarii, adaposteste un iconostas impresionant si circa 300 de icoane. Aceasta primeste peste 100.000 de vizitatori pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#catedrala rusa, #monument rus Nisa, #restaurari Rusia , #Stiri Arta