Opere necunoscute ale lui Truman Capote vor fi publicate in 2015

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 09:55
1129 citiri
Opere necunoscute ale lui Truman Capote vor fi publicate in 2015
www.businessinsider.com

Mai multe nuvele si poezii ale scriitorului american Truman Capote, descoperite in aceasta vara in arhivele New York Public Library, vor fi publicate de editura Random House pana in decembrie 2015, dupa ce patru povestiri au aparut joi in revista germana ZEITmagazin, potrivit nytimes.com.

Un editor elvetian care cauta prin arhivele New York Public Library continuarea ultimului roman al lui Truman Capote, pe care scriitorul nu l-a terminat, a descoperit o colectie de texte nepublicate ale autorului american, printre care se numara mai multe nuvele si poezii, potrivt nytimes.com, citat de Mediafax.

Elvetianul Peter Haag a descoperit textele in timp ce studia mai multe documente si scrieri care i-au apartinut lui Capote.

Patru dintre aceste povesti, despre care se crede ca au fost scrise in adolescenta lui Capote, in intervalul 1935 - 1943, au fost publicate, traduse in limba germana, in revista ZEITmagazin. Textele au fost publicate in germana cu mai mult de un an inainte de lansarea intregii colectii de 12 poezii si circa 20 de povestiri la editura Random House, care a prevazut tiparirea noilor texte in versiunea originala, in limba engleza, pentru decembrie 2015. Colectia in limba germana va fi publicata tot iarna viitoare, de editura Kein & Aber.

Potrivit lui David Ebershoff, editorul care va publica textele la Random House, decizia de a face publice cele patru povesti mai intai in limba germana a fost o recunoastere a cercetarii elvetianului Haag.

"La varsta la care Capote a scris aceste texte timpurii, vocea sa era deja formata. Este fascinant sa citesti manuscrisele, cu corecturile si modificarile facute chiar de autor. Poti vedea, practic, un geniu creand. Nu folosesc acest cuvant cu usurinta, dar aceste povestiri timpurii arata ca talentul si modul de a interactiona cu lumea ale lui Capote erau creionate clar inca de la o varsta frageda", a spus Ebershoff.

Textele scrise intre 11 si 19 ani

Truman Capote, care a murit in 1984, la varsta de 59 de ani, ar fi scris textele nepublicate pana acum de cand avea 11 ani si pana la 19 ani, desi nu toate sunt datate.

Peter Haag, a carui editura, Kein & Aber, din Zurich, publica operele lui Capote in varianta in limba germana, a explicat ca a gasit textele impreuna cu Anuschka Roshani, editorul de limba germana al operelor scriitorului american, intr-una dintre vizitele facute la arhivele bibliotecii din New York cautand indicii privind ultimul roman neterminat al lui Truman Capote, "Answered Prayers". O parte din acest roman a fost publicata in 2012, dar scriitorul lasase mai multe ifnormatii despre fragmente din carte care nu au fost gasite niciodata.

Patru dintre povestirile descoperite de Haag au fost publicate initial in The Green Witch, revista de literatura a liceului la care a invatat Capote, publicatie pastrata in arhiva bibliotecii.

Alte texte au fost scrise de mana, cu litere mici, Haag si Roshani fiind nevoiti sa foloseasca o lupa pentru a descifra textele.

Truman Capote a devenit celebru la varsta de 23 de ani, in 1948, cu primul sau roman, "Other Voices, Other Rooms".

Si-a construit celebritatea facandu-se remarcat cu mare usurinta in cercurile aristocrate mondene din New York, dar si prin intermediul unor romane precum "Mic dejun la Tiffany's/ Breakfast at Tiffany's" si "Cu sange rece/ In Cold Blood".

Truman Capote a murit din cauza unui cancer hepatic, in 1984, in locuinta din Los Angeles a lui Joanne Carson, fosta sotie a prezentatorului de televiziune Johnny Carson.

Truman Capote este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori americani ai secolului al XX-lea. S-a nascut pe 30 septembrie 1924, la New Orleans. Dupa o copilarie petrecuta intr-un orasel din Alabama, s-a mutat la New York, unde, la 17 ani, si-a intrerupt studiile si s-a angajat la The New Yorker. Curand, a inceput sa-si publice povestirile in reviste literare, iar in 1948 i-a aparut romanul "Alte glasuri, alte incaperi", care s-a bucurat de succes si l-a impus in atentia criticilor ca pe una dintre cele mai mari sperante ale prozei americane. Cartile si piesele de teatru publicate ulterior ("A Tree of Night and Other Stories", 1949, "The Grass Harp", 1951, "Breakfast at Tiffany's", 1958, "In Cold Blood", 1966, "A Christmas Memory", 1966, "Behind Prison Walls", 1972, "Music for Chameleons", 1980), multe dintre ele ecranizate, i-au consolidat reputatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Truman Capote opere necunoscute, #Truman Capote opere publicate , #Stiri Arta