Oras maias antic, descoperit in jungla mexicana

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 16:45
1418 citiri
Oras maias antic, descoperit in jungla mexicana
Sursa foto: News.yahoo.com

O echipa de arheologi sustine ca a descoperit un oras antic maias, care era ascuns de secole intregi in padurile tropicale din Mexic, intr-o rezervatie naturala izolata.

Echipa, condusa de Ivan Sprajc, profesor la Academia slovena de stiinte si arte, a botezat orasul "Chactun", care inseamna "Piatra Rosie" sau "Piatra Mare", transmite agentia Reuters, citata de Foxnews.

Cercetatorii spera ca ruinele ar putea dezvalui noi informatii privind motivul pentru care s-a prabusit civilizatia maiasa, in urma cu circa o mie de ani.

Echipa a gasit 15 piramide, terenuri de sport, piete si alte structuri caracteristice civilizatiei Maya. Pana la 40.000 de persoane ar fi locuit in oras, cel mai probabil in timpul perioadei clasice tarzii a civilizatiei, intre anii 600 si 900 d.H., a afirmat Sprajc.

Cercetatorii au descoperit orasul atunci cand se uitau la fotografii aeriene cu rezervatia naturala, dupa care si-au petrecut urmatoarele sase saptamani creand un traseu lung de 16 km pentru a ajunge la ruine.

Sprajc a mai declarat pentru Reuters ca ar fi gasit dovezi privind o prezenta umana in oras in urma cu doar cativa zeci de ani.

"Au mai fost acolo, cu siguranta, taietori de lemne si utilaje pentru extragerea gumei, pentru ca am vazut urme pe copaci", a afirmat profesorul, "dar nu au spus nimanui".

Sprajc spera ca descoperirea va arunca o noua lumina asupra relatiilor dintre diferitele regiuni ale Imperiului Maias din acea perioada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oras maias descoperit Mexic, #descoperire oras Maya Mexic, #civilizatie maiasa Mexic, #vestigii arheologice jungla Mexic , #Stiri Arta