Peste 160 de monede antice furate din siturile rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei au fost recuperate

Vineri, 16 Martie 2018, ora 21:13
1391 citiri
Peste 160 de monede antice furate din siturile rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei au fost recuperate
Foto: Ministerul Public

Peste 160 de monede antice din aur si argint furate din siturile rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei si vandute apoi prin intermediul unor case de licitatii au fost recuperate de catre anchetatorii romani in urma unor perchezitii facute in lunile februarie si martie.

Perchezitiile au fost facute in colaborare cu autoritatile judiciare din Austria si Germania, in cadrul unei anchete pentru infractiuni de spalare de bani si complicitate la furt calificat privind bunuri arheologice apartinand patrimoniului cultural national - tezaure de bratari spiralice, monede sau scuturi sustrase din siturile rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei, a anuntat, vineri, Ministerul Public.

Conform sursei citate, Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului Inaltei Curte de Casatie si Justitie face cercetari intr-un dosar vizand infractiuni de spalare de bani si complicitate la furt calificat in forma continuata.

Dosarul priveste bunuri arheologice apartinand patrimoniului cultural national - tezaure de bratari spiralice, monede sau scuturi sustrase din siturile rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei si introduse ulterior pe piata internationala de artefacte prin ascunderea si disimularea originii ilicite a acestora.

Cu sprijinul Eurojust, in cursul unei operatiuni de cooperare judiciara internationala de amploare, in cursul lunilor februarie si martie ofiteri specializati din cadrul Politiei Romane au cooperat cu autoritatile judiciare din Austria si Germania pentru organizarea mai multor perchezitii domiciliare si la case de licitatii. In urma acestora, au fost ridicate: 164 de monede antice, dintre care 20 monede Koson - 19 din aur si una din argint (sec I i.Ch.), patru monede de aur de tip Lysimach (sec II - I i.Ch.), doua monede de tip Alexandru cel Mare - Callatis (sec. III i. Ch.), 49 denari romani imperiali de argint (sec. I-II d.Ch.) si 81 de tetadrahme dacice (sec III-II i.Ch.). Totodata, au fost ridicate documente care atesta vanzarea unor bratari spiralice si a mai multor monede sustrase din siturile arheologice romanesti.

Anchetatorii au stabilit ca monede din tezaurele sustrase din siturile arheologice au fost vandute prin intermediul unor case de licitatii, fiind supuse procesului de "reciclare" pentru a dobandi o aparenta de origine licita.

Ministerul Public precizeaza ca sunt urmarite in continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formeaza obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.) ...citeste mai departe despre "Peste 160 de monede antice furate din siturile rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei au fost recuperate" pe Ziare.com

#monede antice recuperate Romania , #Stiri Arta