Premiul Nobel pentru fizica, impartit de trei britanici - au deschis drumul spre descoperirea de noi materiale

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 13:23
1895 citiri
Premiul Nobel pentru fizica, impartit de trei britanici - au deschis drumul spre descoperirea de noi materiale
Foto: Facebook/Nobel Prize

Cercetatorii David Thouless, Duncan Haldane si Michael Kosterlitz au castigat premiul Nobel pentru fizica pe 2016 pentru "descoperirile teoretice in domeniul tranzitiilor de faza si fazelor topologice ale materiei", adica diferitelor stari prin care poate trece materia, a anuntat, marti, Academia Regala Suedeza de Stiinte.

Numele laureatilor din acest an, originari din Marea Britanie, au fost anuntate intr-o conferinta de presa de Goran K. Hansson, secretarul permanent al Academiei Regale Suedeze de Stiinte.

Premiul Nobel pentru fizica pe 2016 a fost impartit astfel: jumatate pentru David J. Thouless si jumatate pentru F. Duncan M. Haldane si J. Michael Kosterlitz.

"Acestia au descoperit comportamentele total neasteptate ale materialelor solide (...). Descoperirile lor au pregatit terenul pentru obtinerea de noi materiale, cu tot felul de noi proprietati", explica The Guardian.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica a fost atribuit cercetatorilor Takaaki Kajita (Japonia) ...citeste mai departe despre "Premiul Nobel pentru fizica, impartit de trei britanici - au deschis drumul spre descoperirea de noi materiale" pe Ziare.com

#premiu Nobel fizica castigator, #premiul nobel fizica 2016, #premii Nobel 2016 , #Stiri Arta