Statueta de 23.000 de ani, descoperita recent de arheologi damboviteni la un sit din Neamt (Video)

Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 16:49
947 citiri
Statueta de 23.000 de ani, descoperita recent de arheologi damboviteni la un sit din Neamt (Video)
Foto: captura YouTube / stirile MDITV

O statueta de 23.000 de ani vechime a fost descoperita recent de arheologi damboviteni la situl paleolitic de la Poiana Ciresului, judetul Neamt.

Descoperirea este considerata a fi una extrem de importanta, este prima de acest tip din tara noastra si este caracterizata de specialisti drept unica pentru patrimoniul cultural al Romaniei.

"Este prima statueta stilizata, abstractizata, din Sud Estul Europei, descoperita la noi in situl de la Poiana Ciresului. Probabil ca o sa poarte denumirea sitului, o sa fie un Venus de Poiana Ciresului. Este realizata dintr-o roca, iar contextul in care a fost descoperita este putin mai special, pentru ca ea a fost gasita pe marginea unei vetre, unei zone cu arsuri destul de puternice si in concordanta cu alte artefacte mai speciale.

La fel ca la majoritatea statuetelor abstractizate din Europa, ii lipseste partea superioara. La noi partea superioara a statuetei mai are ceva special, pentru ca de-a lungul timpului s-a presupus ca erau ...citeste mai departe despre "Statueta de 23.000 de ani, descoperita recent de arheologi damboviteni la un sit din Neamt (Video)" pe Ziare.com

#statueta descoperita Targoviste, #statueta Poiana Ciresului, #Venus Poiana Ciresului , #Stiri Arta