Sunetul unui atom, o nota Re, a fost captat de cercetatori

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 10:15
1308 citiri
Sunetul unui atom, o nota Re, a fost captat de cercetatori

Cercetatorii suedezi au reusit sa capteze sunetul unui atom, care aparent este nota Re, iar descoperirea, spun acestia, deschide o "noua poarta catre lumea cuantica prin comunicarea cu atomii", potrivit unui studiu prezentat de huffingtonpost.com.

"Am deschis o noua poarta catre lumea cuantica, vorbind cu si ascultand atomii", spun autorii acestui studiu, cercetatorii de la Chalmers University of Technology din Göteborg, Suedia.

"Scopul nostru pe termen lung este sa controlam si sa ne folosim de fizica cuantica astfel incat sa beneficiem de legile ei, de exemplu, pentru computere ultrarapide", mai spun acestia.

Pentru acest studiu, cercetatorii au construit un atom artificial de 0,01 milimetri si l-au plasat la capatul unui material superconductor. Apoi au ghidat undele sonore pe suprafata materialului, au colectat sunetul din atom si l-au inregistrat cu ajutorul unui microfon foarte mic plasat la celalalt capat al materialului.

Atomul artificial generaza un sunet constand in valuri provocate la suprafata materialului solid. Sunetul, numit unda acustica de suprafata, este captat de un microfon.

"Potrivit teoriei, sunetul atomului este divizat in particule cuantice", spune profesorul Martin Gustafsson, de la Columbia University, coautor al studiului. "O astfel de particula este cel mai slab sunet care poate fi detectat", mai spune acesta.

Sunetul era o "nota Re" cu 20 de octave mai sus decat cea mai inalta nota produsa de un pian, iar urechea umana nu il poate detecta.

Cercetatorii spun ca manipularea sunetului la nivel cuantic poate duce la dezvoltarea computerelor cuantice. Sunetul are o lungime de unda scurta si circula de 100.000 de ori mai incet decat lumina, deci este mai usor de controlat.

"Este prea devreme de preconizat implicatiile pe care ar putea sa le aiba pentru computerele cuantice, dar deschide noi cai tehnologice", a spus Steve Rolston, codirector al Joint Quantum Institute de la University of Maryland, care nu a fost implicat in studiu, pentru Discovery News.

Studiul a fost publicat online, pe site-ul Science.

#sunet atom nota re, #sunet atom captat cercetatori , #Stiri Arta