UE cere revizuirea directivei europene privind restituirea operelor de arta furate

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 12:25
1066 citiri
UE cere revizuirea directivei europene privind restituirea operelor de arta furate
Muzeul de Arta al Romaniei

Ministrii educatiei si culturii din tarile membre ale UE au ajuns, marti, la un acord de principiu pentru revizuirea legislatiei europene actuale privind restituirea operelor de arta luate ilegal din statele membre, transmite EFE.

"Cei 28" au ajuns la un acord general cu privire la propunerea de directiva, in cadrul Consiliului UE pentru Educatie, Tineret, Cultura si Sport, desfasurat la Bruxelles, a anuntat presedintia semestriala a Consiliului UE.

Noua reglementare, care va trebui aprobata de statele membre si de catre Parlamentul European, va inlocui actuala directiva in vigoare din 1993. Noua reglementare se va aplica in cazul operelor culturale considerate "valori nationale" care au fost scoase ilegal dintr-un stat membru si care au fost descoperite intr-o alta tara din UE, desi acest lucru va fi valabil numai de la data intrarii in vigoare a directivei anterioare.

Obiectivul noii reglementari este de a "imbunatati eficienta" sistemului actual si de a "garanta restituirea in conditii de siguranta" a obiectelor scoase din tara, a anuntat presedintia lituaniana a UE intr-un comunicat de presa.

De asemenea, ministrii au adoptat o serie de concluzii privind asigurarea libertatii si pluralismul mediilor de comunicare, drepturi prezentate ca "fundamentale" atat pentru a proteja democratia cat si pentru a facilita cresterea economica. Documentul subliniaza importanta protejarii "transparentei" privind proprietarii de media si "garantarea protectiei jurnalistilor fata de influentele politice si economice nejustificate", precum si protejarea confidentialitatii surselor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#restituire opere de arta, #reglementare ue , #Stiri Arta