Un secol de la prima expozitie personala a lui Brancusi la New York

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 16:16
1155 citiri
Un secol de la prima expozitie personala a lui Brancusi la New York
Foto: Artsy Forager

Cu un secol in urma, la 11 martie 1914, avea loc vernisajul primei expozitii personale a sculptorului Constantin Brancusi, tocmai la New York, sub egida "Photo Secession Gallery".

A fost un moment de senzatie in lumea artistica, mai ales ca, impresionat de cele vazute, bogatul colectionar american John Quin i-a cumparat pe loc mai multe lucrari, care aveau sa-i asigure in viitor un trai decent si sursele materiale necesare creatiei sale artistice.

Prima comanda

Printr-o coincidenta bizara, in acelasi an, ministerul de Interne de la Bucuresti i-a respins lui Brancusi proiectul pentru un monument al lui Spiru Haret, comandat cu un an inante, si care a ramas sa fie executat de un alt sculptor de renume, fiind expus pana astazi in fata Universitatii din Bucuresti.

Poate ca originile modeste ale lui Brancusi faceau sa fie privit cu condescendenta. Venea dintr-o numeroasa familie taraneasca a unui sat gorjan unde-si petrecuse copilaria plecand adesea de acasa, pentru a pastori ...citeste mai departe despre "Un secol de la prima expozitie personala a lui Brancusi la New York" pe Ziare.com

#Brancusi sculptor roman, #Brancusi atelier, #sculptura nonconformista, #nonconformism sculptura, #Bianca Dragusanu divort , #Stiri Arta