Unde ar fi ajuns Romania azi daca regele Mihai n-ar fi fost fortat sa abdice?

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 13:48
1707 citiri
Unde ar fi ajuns Romania azi daca regele Mihai n-ar fi fost fortat sa abdice?
Foto: Arhiva Casa Regala

Din capul locului trebuie spus ca regele nu putea refuza semnarea decretului de abdicare. Cei doi lideri romani, respectiv premierul Petru Groza si ministrul sau Gheorghe Gheorghiu-Dej, au amenintat cinic ca, in caz de refuz, pot declansa un masacru, a carui responsabilitate ar fi urmat s-o suporte insusi Suveranul.

In plus, palatul fusese complet izolat. Liniile telefonice erau intrerupte, iar garzile desfiintate si inlocuite cu trupe ale diviziei "Tudor Vladimirescu", constituite din prizonieri romani, instruiti si indoctrinati in Uniunea Sovietica.

Deci, in acea zi de 30 decembrie 1947, regele nu avea alterativa.

Degeaba contase pe raspunsul la un memoriu inaintat inca din 1945 presedintelui american Franklin Delano Roosevelt, pentru a cere sprijin fata de abuzurile fortelor de ocupatie sovietice, aflate atunci in tara.

Prin memoriul sau, tanarul rege Mihai I incrimina incalcarea de care partea sovietica a prevederilor armistitiului, fara nicio explicatie. Se referea in principal la confiscarea bunurilor romanesti - fabrici intregi - dar si la sustinerea grupurilor de comunisti care incitau la dezordine.

Regele conta ca Occidentul nu va lasa de izbeliste o tara care repornea pe drumul ei democratic, drum de la care a fost abatuta printr-un nefericit concurs de imprejurari ale istoriei.

Occidentul insa nu se arata sensibil la problemele democratiei in acel ceas. Vadit lucru, se ferea sa tulbure propriile relatii cu uriasul aliat din Rasarit, care devenea tot mai clar un potential adversar si risca sa ameninte pacea lumii.

O eventuala interventie a SUA in sensul memoriului inaintat de regele Romaniei ar fi putut fi primita de URSS cu bunavointa protocolara, dar ar fi putut provoca la fel de bine si furia imprevizibilei URSS. Teama fata de acest din urma pericol a primat, iar memoriul inaintat de rege a ramas ca piesa arhive.

Caci iata ce scrie Departamentul de Stat catre Ambasada din Bucuresti, in legatura cu memoriul regelui Romaniei:

"Nu se considera oportun sa se dea un raspuns formal scrisorii regelui (...) intr-o perioada cand noi cautam sa ajungem la o baza comuna cu Guvernul Sovietic in legaura cu situatia Romaniei. Nu dorim, totusi, ignorand scrisoarea regelui, sa intarim impresia pe care el o poate avea ca in Statele Unite nu exista intelegere pentru problema Romaniei. Sunteti prin urmare autorizat sa-i spuneti regelui ca vi s-a comunicat sa-l informati ca presedintele Roosevelt a primit scrisoarea si ca acest guvern pr ...citeste mai departe despre "Unde ar fi ajuns Romania azi daca regele Mihai n-ar fi fost fortat sa abdice?" pe Ziare.com

#Regele Mihai abdicare, #Romania ocupatie sovietica , #Stiri Arta